Med en mobil växel kan du ge dina kunder ett professionellt bemötande. Som företag vill du inte riskera att missa något samtal eftersom det kan innebära en förlorad kund. Det kan vara svårt att hinna svara på alla inkommande samtal, särskilt om du har ett litet företag. Då kan en mobil växel vara bra för att säkerställa att du inte missar några kunder och samtidigt ge både dig själv och personalen en bra arbetsmiljö med effektiv arbetstid.

Hur funkar en mobilväxel?

När din telefon är upptagen eller du på annat sätt är oanträffbar kan det underlätta med en mobil växel för ditt företag. När någon ringer till dig skickas de istället vidare till någon annan som kan ta samtalet. På det här sättet slipper kunden vänta på att du ska bli ledig.

Vilka funktioner finns i en mobilväxel?

Basfunktionerna i en mobil växel brukar i de allra flesta fall inkludera koppling av samtal, hänvisningar, röstbrevlåda och ett kösystem. Här går vi igenom några fler av de allra vanligaste funktionerna som du ofta kan välja som tillval.

Svarsgrupp med och utan ringmönster

Med en svarsgrupp kan du gruppera personer till exempel beroende på funktion. Det finns ofta valmöjligheter att vid ett inkommande samtal få alla telefoner att ringa samtidigt eller om det ska finnas ett särskilt ringmönster. Ringmönstret kan innebära att samtalet först skickas till en anställd som suttit ledig längst tid.

Callback

Med callback kan dina kunder slippa vänta i en kö genom att du ger dem valet att lämna sitt nummer så att de kan bli uppringda istället.

IVR

IVR (Interactive voice response) erbjuder tonvalsmenyer där de olika menyalternativen ser till att koppla vidare till rätt person.

Fast vs mobil växel (molnbaserad växel)

Fasta växlar ger bred funktionalitet som bäst passar större företag med exempelvis callcenter eller reception. En fast växel erbjuder stora möjligheter för att effektivt kunna kombinera fast och mobil telefoni.

Med dagens mobila växlar kan du få samma funktionalitet som för fasta växlar och har du redan en fast växel kan du kombinera den med en molnbaserad växel. Det ger dig en kraftfull integrerad lösning för både fast och mobil kommunikation.

Jämför mobila växlar

Det finns många mobila växlar på marknaden och det är inte helt lätt att välja rätt som passar just ditt företag. Vi kommer här att gå igenom några av de bästa på marknaden just nu så du får en översikt om de viktigaste skillnaderna så du kan jämföra de mest intressanta för dig.

Mobil växel från Tre

Tre erbjuder 3Växel, en mobil växel och plattform med många funktioner. 3Växel erbjuder bland annat en praktiskt mobilapp, ett välkomstmeddelande, ett fast lokalt nummer och flera andra tillvalstjänster så att man kan anpassa lösningen efter det egna företaget. 

Tre

  • Snabbt mobilnät
  • Bra täckning
  • Stort sortiment

Läs mer & Beställ

Mobil växel från Telenor

Växeln från Telenor heter Telenor One X. Växeln har i grundpaketet både IVR och en svarsgrupp med köfunktion. Växeln erbjuder möjlighet för avancerade ringmönster som att fördela samtalen mellan olika personer.

Appen bjuder på många snabbinställningar. Det finns bland annat ett snabbval med ”Tillgänglig på jobbet” vilket reglerar flera funktioner samtidigt. Med detta snabbval stänger du snabbt av samtliga hänvisningar, arbetsnumret visas i nummerpresentatören och samtal kopplas vidare till växeln.


Telenor foretagsabonnemang

  • Bra surfmängd
  • Bra täckning
  • Stort sortiment av företagslösningar

Läs mer & Beställ

Mobil växel från Tele2

Tele2 har telefonväxel för företag i olika storlekar – från det mindre företaget till större företag. 

Administrationsgränssnittet erbjuder ett stort utbud av inställningar vilket är positivt eftersom det täcker mycket men det kan upplevas även som negativt eftersom det kan ta tid innan du lärt dig allt och svårt att få en bra överblick.

I växeln ingår det en svarsgrupp för upp till fem samtal i kö. Behöver du fler svarsgrupper kan du välja det som tillval. Växeln erbjuder också ett brett utbud av tillval vilket är bra för dig som vill skräddarsy tjänsten för ditt företag.


telelogo

Mobil växel från Telia

Telia har två mobila växlar Touchpoint och Touchpoint Plus med Mitel som plattform. Plus är mer för de lite större företagen som behöver lite mer avancerade funktioner. Telia har också en app som fungerar väldigt bra i mobilen då den är riktigt användarvänlig. I appen kan du mycket enkelt ändra status och du ser tydligt vilka kolleger som är upptagna eller lediga.


telia

Mobilväxel operatörsoberoende

En operatörsoberoende mobilväxel kan vara viktig för dig som vill kunna byta mobiloperatör utan att vara begränsad utifrån vilken mobil växel du väljer. Bland de bästa mobila växlarna på marknaden är det just nu endast Telness som är operatörsoberoende.

Bäst växel för företag

Bäst växel för företag som vill ha många möjligheter är Tele2 eftersom växeln erbjuder ett brett utbud med inställningar och det ingår en svarsgrupp. Tjänsten är också bra för dig som vill skräddarsy tjänsten för ditt företag eftersom Tele2 erbjuder många tillval.

Även Telenor är bra eftersom grundpaketet erbjuder både IVR och en svarsgrupp. Deras många snabbinställningar är också mycket positivt.

Bäst växel för små företag

För små företag med behov av låga startkostnader och har få inkommande samtal fungerar de mindre lösningarna från Tre och Tele2 allra bäst om man vill ha en växel.

För egenföretagare eller små företag passar Hallons företagsabonnemang – men då finns inte möjlighet till växel. 

Telenor och Telia är inget alternativ för mindre företag med behov av callback eftersom dessa operatörer inte erbjuder detta i paketen för små och mellanstora företag.

Vanliga frågor och svar om mobil växel

Vad är en mobil växel?

En mobil växel sköter automatiskt vidarekoppling av samtal till det telefonnummer som uppringaren söker. Den kan också ställas in för att koppla samtalen direkt till röstbrevlådan under semester eller efter företagets öppettider.

Vilka operatörer erbjuder mobil växel?

Mobil växel ären av de vanligaste funktionerna hos mobiloperatörer som har företagslösningar. Du kan skaffa mobil växel hos exempelvis Tre och Telenor. Operatörerna med företagsabonnemang, inklusive mobil växel, listas här.

Vilken operatör för företag är billigast?

De mest prisvärda företagsabonnemangen hittar du hos Chilimobil och Hallon. De har alla bra priser på abonnemang, med flera funktioner som passar små till stora företag.

Vilka andra tjänster än mobil växel passar för företag?

Möjligheten att samla alla företagets mobilkostnader på en faktura, programvara för möten, utlandssamtal och verktyg för tidsrapportering är exempel på extratjänster för företag.

Vilken mobil växel är bäst för små företag?

Det mindre företaget som bara har behov av de mest grundläggande funktionerna, såsom mobil växel och samlingsfaktura, bör välja en virtuell operatör, som Hallon eller Telness. De är billigare än de stora operatörerna men använder samma nät.