En GPS-klocka eller GPS Tracker är ett fantastiskt hjälpmedel att på ett säkert sätt låta ditt barn utforska världen samtidigt som du har koll.

Med en GPS-klocka kan du skapa större frihet och säkerhet för barnet, samtidigt som du som förälder enkelt kan hålla koll. Här läser du mer om hur en GPS tracker fungerar, dess olika funktioner och fördelarna med en barnanpassad spårare.

En GPS-klocka är ett enklare alternativ än en mobiltelefon för barn och samtidigt oftast enklare att använda en vanliga smartwatches.

Vad är en GPS tracker?

En GPS tracker är en spårsändare som kartlägger positionen av den som har trackern på sig. När barnet har spårsändaren i fickan, ryggsäcken eller rund handleden kan du helt enkelt se vart barnet befinner sig.

En spårsändare kan göra mer än en GPS eftersom den inte bara tar emot signaler för att avgöra sin position, utan den kommunicerar även sin position till de anslutna enheterna eller telefonerna med hjälp av livekarta och mobilnät. Det betyder att du oftast kan göra mer än att bara se vart ditt barn är på en karta.

Olika GPS-funktioner som finns på barnanpassade spårsändare är:

gps tracker till barn

Tänk på att alla spårare inte har dessa funktioner, utan du behöver välja att köpa en spårare med just de funktioner som du önskar att ha.

I princip kan du använda en GPS tracker på husdjuret, i bilen, i båten eller på ditt barn. Den lilla storleken på spårsändaren, den ofta långa batteritiden, de anpassade funktionerna och anslutningen till din mobiltelefon gör att den lämpar sig utmärkt för att enkelt hålla koll på barnet när han eller hon är ute på egen hand.

Rätt eller fel att spåra sitt barn med GPS-klocka?

Att sätta en sändare på sitt barn är någonting som varje förälder och familj får ta ställning till. Givetvis finns ett visst ansvar hos föräldrarna att se till att en spårsändare används av rätt anledning.

Används trackern på rätt sätt kan den uppmuntra barnet och föräldern till ansvar, frihet och utelek samtidigt som föräldern kan känna sig säker på att den blir meddelad om någonting oönskat sker.

En GPS-klocka speciellt utformat för barn

Själva manicken kan se olika ut beroende på vilket GPS tracker som du väljer att köpa. Det finns små ”dosor” som du kan lägga i fickan på jackan eller ryggsäcken. Det finns även GPS-klockor som du sätter på barnets handled som en klocka.

Du väljer själv vilka funktioner du vill ha på spårsändaren. Väljer du en klocka så är den ofta mer avancerad än en ”dosa”, men du kan köpa dosor som stödjer flera funktioner, inklusive samtal och SOS-knapp.

gps tracker

Hur fungerar tekniken bakom en GPS tracker?

En GPS tracker använder sig av mobilsignaler eller GPS-signal för att ge en positionering på vart spårsändaren befinner sig. Det finns ca 30 satelliter utplacerade i rymden som gör att du kan se exakt vart en GPS tracker befinner sig. Den använder sig alltså av samma teknik som din bilnavigator eller Google maps använder sig av.

Spårsändaren kommunicera till de utvalda telefonerna eller mottagarna genom att använda GPRS-nätet. Ofta kallas det 2,5G nät eftersom det är bättre än det gamla GMS-nätet (2G), men inte går på 3G-nätet.

Det finns GPS trackers som kartlägger sin position genom att använda sig av bluetooth istället för satellitsignaler. Dessa GPS-sändare lämpar sig bättre för att spåra stillastående prylar, till exempel nycklar, bilar på parkeringsplatser osv. Anledningen till detta är att radien på bluetooth är betydligt mindre än en GPS som använder sig av satellitpositionering.

Det finns olika klasser inom Bluetooth som gör att radien sträcker sig från 1 meter – 100 meter. Skulle du välja att använda en bluetooth-sändare på ditt barn så har du alltså en begränsad sändningsradie och bör se till att du har den största möjliga räckvidden.

GPS-klockor från Safekid

Företaget Safekid säljer en mängd olika enheter speciellt framtagna för barn och föräldrar. Deras klockor har olika funktioner och finesser. I deras utbud är det lätt att hitta en säkerhetsenhet som passar till just ditt barn och din familj.

Vi har listat några av de bästa klockorna med funktioner, för- och nackdelar.

Rocket 4G

Rocket 4G – en modern och säker GPS-armbandsklocka från tillverkaren Safekid. Enheten är full av smarta funktioner och har dessutom tydliga och enkla menyer på svenska. Med stöd för 4G kan man ringa telefonsamtal med armbandsuret och den har såklart en säker positionering med pålitlig GPS. Klockan har en telefonbok som är enkel att använda med plats för upp till 20 telefonnummer och kontakter. Dessa kontakter kan sparas med bild så att de är lätta för barnet att hitta. Klockan har dessutom en SOS-knapp med plats för de tre viktigaste telefonnummerna. Det är även möjligt att ringa videosamtal från klockan till appen Tracker.

Rocket 4G är en armbandsklocka som är enkel att manövrera med tydlig urtavla och lättanvänd meny. Bilden på urtavlan kan bytas ut och armbandsklockan har en snygg, stilren och lekfull design. Den är utformad för barn som är 6 år och äldre, tål vatten och kan såklart ställas in på tyst läge under skoldagarna. 

Funktioner: 

Fördelar:

Nackdelar:

Junior T6

Junior T6 är en enklare GPS-klocka från Safekid som även passar lite yngre barn. GPS-signalen från klockan kan enkelt följas på en karta och det är även möjligt att ringa samtal med klockan eftersom den har stöd för 2G. Urtavlan fungerar som tocuhskärm vilket gör det enkelt att navigera i klockan och hitta rätt funktioner. Menyn är dessutom på svenska. Välj mellan en analog urtavla eller en digital. 

Junior T6 – en lättanvänd GPS-armbandsklocka för barn. Enheten har en tydlig SOS-knapp och övervakningsfunktion som gör att det är möjligt att ringa upp klockan och lyssna på ljud från omgivningen. Klockan kan även ställa alarm och är vattentät. Det är en säker klocka som inte har alla funktioner, men de som är allra viktigast. 

Funktioner:

Fördelar:

Nackdelar:

Safekid One

Safekid One är en aktivitetsklocka från SafeKid som passar både till barn och vuxna som har en egen mobiltelefon – det är alltså inte en. regelrätt GPS-klocka. Klockan kopplas till en smartphone med bluetooth med hjälp av appen MasWear. 

Appen kan man välja att ha på barnets mobiltelefon eller på en förälders mobiltelefon. Med appen kan man övervaka aktiviteten hos den som bär klockan.

Safekid One GPS-klocka för barn

Funktioner:

Fördelar:

Nackdelar: 

Safe23

Safe23 är en enkel och stilren GPS-armbandsklocka tillverkad av Safekid. Enheten är anpassad för lite äldre barn, från 7 år och uppåt. Det här är en armbandsklocka som fokuserar på det viktigaste – att snabbt kunna kontakta ditt barn eller hålla koll på var ditt barn befinner sig. Enheten har stöd för 2G vilket gör det möjligt att ringa samtal till och från klockan. Klockans position visas med hjälp av GPS. Den har även en SOS-knapp för snabb kontakt. 

Safe23 är en armbandsklocka med fokus på säkerhet utan extra funktioner. Den saknar spel, men har en tydlig och lättanvänd meny på svenska. Skärmen har touch-funktion och den är vattentät. Ställ alarm, ring samtal och räkna steg.

Funktioner:

Fördelar:

Nackdelar:

Safekid Nova

Safekid Nova är en hybrid mellan en mobiltelefon och en smartklocka. Klockan är lättanvänd och har stöd för 4G, GPS och kan användas som en mobiltelefon. Den kräver SIM-kort, men med ett simkort kan man använda klockan för att ringa samtal och meddelanden. 

Safekid Nova är en GPS-klocka som kan fungera som barnets första mobiltelefon. Den är enkel att använda och lätt att kommunicera med. Tydlig positionering via GPS och möjlighet till samtal och meddelanden. Klockan visar tid, datum och man kan ställa alarm. Den har stöd för WhatsApp, Kalender och miniräknare.

Safekid Nova GPS-klocka för barn

Funktioner:

Fördelar: 

Nackdelar:

GPS-sändare och GPS-klockor som har fått högst betyg i tester

Xplora X6Play

Xplora X6Play är en prisbelönt GPS-klocka för barn. Den har en avancerad GPS-funktion med trygga zoner, ett diskret skolläge, stegräknare, alarm och stöd för samtal, chatt och meddelanden.

Med föräldra-appen har man god överblick över klockans aktiviteter och vad den befinner sig. 

Xplora XGO3

XGO3 är en GPS-klocka för barn mellan 4 och 11 år. Klockan har en smart design som gör den enkel att använda även för yngre barn. Den har funktion för samtal och meddelanden, GPS där man kan ställa in trygga zoner, alarm och kamera och ett diskret skolläge.

Xplora X5 Play

En enklare smartklocka för barn från 4 till 12 år. Klockan har GPS och stöd för samtal, meddelanden och röstmeddelanden. För att inte störa i klassrummet har klockan ett skolläge och om barnet skulle råka ut för något kan det aktivera en SOS-funktion som ringer direkt till den inställda huvudkontakten i klockan. 

Övriga varumärken med GPS trackers för barn

-PS

Tillverkarna har flera olika sändare med bland annat två superslimmade trackers. Genom internet eller SMS får du en noggrann positionering och kan även aktivera flera funktioner som GEO-fence, tvåvägsavlyssning och SOS-knapp. Dessutom har spårarna ett färgglatt och roligt utseende.

ezTracker

ezTracker tillverkar flera olika trackers, allt från barnvänliga dosor till klockor med GPS-spårning. Med den barnanpassade trackern spårar du ditt barn i realtid genom GEO-fence, rörelsedetektor, eller skickar ett sms för att få en uppdatering på positionen. Den har även en inbyggd mikrofon och det följer med armband och laddningsbara batterier.

SIM-kort med abonnemang eller kontantkort

För att trackern ska kunna kommunicera med din telefon, dator eller surfplatta så behöver den ett SIM-kort. En tracker använder sig av GPRS-nät för att kunna kommunicera och du behöver därför ett abonnemang eller kontantkort i din GPS.

Ibland följer ett SIM-kort med när du köper din tracker, och i andra fall behöver du själv skaffa ett SIM-kort. Du använder ett SIM-kort från en mobiloperatör med abonnemang eller kontantkort och sätter in det i GPS:en, precis som i en telefon. GPRS-nät är en del av de tidigare mobilnäten och tillhandahålls av alla de vanliga mobiloperatörerna, med undantaget Tre och Hallon.

Funktioner och finesser som är bra att ha

GPS-klockor för barn finns med en rad olika funktioner och finesser. Man kan välja en klocka som endast har de enklaste funktionerna eller en mer avancerad klocka med en mängd olika finesser och användningsområden. 

De viktigaste funktionerna du ska leta efter:

Ordlista – bra ord och begrepp att kunna när man letar efter en GPS-klocka

GPS – GPS står för Global Positioning System. Det är ett system som med hjälp av satelliter kan positionera GPS-mottagare. Med GPS kan man positionera en mottagare vilken tid på dygnet som helst. 

2G, 3G, 4G och 5G – 2G, 3G, 4G och 5G är olika generationers mobilnät. De olika system har olika hastighet och olika funktioner. Röstsamtal kan ringas i 2G-nätet, därför kan en GPS-klocka med stöd för 2G användas som en enklare mobiltelefon. 3G möjliggör videosamtal och mobilt internet och 4G och 5G har en snabbare och stabilare uppkoppling än övriga mobilnät. 

SOS-knapp – En SOS-knapp är en vanlig funktion på GPS-armbandsklockor för barn. Knappen kan fungera olika beroende på tillverkare och modell. Vanligt är att knappen antingen skickar klockans position till SOS eller att ett meddelande skickas till vårdnadshavare eller föräldrar. 

Vanliga frågor och svar om GPS-klocka för barn

Vad är en klocka för barn med GPS?

Ett armbandsur med GPS är helt enkelt en klocka som innehåller en GPS-sändare. Denna gör det möjligt att positionera var enheten är. Den kan även ha andra funktioner som samtal, meddelanden, samtal över video, spel och mycket mer. Klockan placeras på barnets arm precis som ett vanligt armbandsur – och visar även tid. Många GPS-klockor behöver SIM-kort och ett abonnemang för att fungera fullgott. Då köper du helt enkelt ett abonnemang från en operatör och placerar SIM-kortet i klockan. 

Varför behövs en klocka med GPS?

En armbandsklocka med GPS-mottagare som används av ett barn ger barnets föräldrar eller vårdnadshavare extra trygghet och säkerhet. Om barnet promenerar hem från skolan själv är det toppen att smidigt och direkt kunna kontrollera var barnet är på vägen hem och kontakta det. Det inger även trygghet att alltid kunna veta var ens barn är under dagarna när man själv är på jobbet eller hemma. 

Kan man ta emot samtal?

Om GPS-klockan har stöd för minst 2G och har ett SIM-kort med abonnemang är det möjligt att ringa och ta emot samtal med klockan. Ett bra val istället för en mobiltelefon till yngre barn. 

Behöver man ett abonnemang?

Många armbandsklockor med GPS behöver ett SIM-kort för att fungera. Man kan antingen välja att ha ett kontantkort eller ett abonnemang kopplat till SIM-kortet. Kontrollera alltid med operatören om kontantkortet eller abonnemanget är kompatibelt med din armbandsklocka med GPS. 

Vilket abonnemang ska man använda?

Man kan i de flesta fall använda vilket abonnemang som man vill – alltså det som är mest prisvärt. Nästan alla klockor med GPS-sändare är olåsta, man kan alltså vända sig till vilken operatör man vill. En GPS-armbandsklocka använder väldigt lite mobildata, därför räcker det ofta långt med det minsta abonnemanget eller ett kontantkort man sällan behöver fylla på.

För vilka åldrar passar en armbandsklocka med GPS?

Det är förstås svårt att svara på. Det beror på hur mycket barnet rör sig ute utan föräldrar eller annan uppsikt. Många klockor rekommenderas från 6 år – alltså en ålder när många barn börjar gå till och från skolan själva till exempel. Som förälder vet man ofta bäst när ens barn är i rätt ålder för en armbandsklocka. 

Ska man välja GPS-klocka eller mobiltelefon?

En GPS-armbandsklocka för barn fungerar på många sätt som en mobil. Man kan snabbt och enkelt kommunicera med sitt barn med hjälp av klockan och ta reda på barnets position. Den här typen av armbandsklocka har en del fördelar över en mobiltelefon, särskilt för yngre barn. En klocka är enklare, har färre funktioner än en mobiltelefon och sitter alltid på handleden. Den är alltså svårare att tappa. Rånrisken minskar även med en klocka, den är inte lika eftertraktad som en mobiltelefon. Om du är orolig över skärmtid och att ditt barn ska tillbringa för mycket tid framför sociala medier eller spel kan en GPS-armbandsklocka också vara ett bra val. Vissa har enklare spel, men det finns varianter som endast har de mest nödvändiga funktionerna.