Kommunikation, hälsofunktioner och träningscoacher – allt praktiskt förpackat i en klocka. Framtidens klockor har anlänt, och de har blivit en digital förlängning av din telefon.

Vad är en smartwatch?

En smartwatch är en smart aktivitetsklocka som assisterar dig i vardagen. I en snygg förpackning som liknar en klassisk klocka fast med touchskärm kan du få aviseringar och samtal från telefonen och den peppar dig dessutom att röra dig mer. Varje klocka kan ha olika funktioner och man kan till viss del anpassa den efter egna behov, men överlag är det din kommunikation och hälsa/fitness som klockan är skapad för.

Smartwatchen är en digital förlängning av din telefon, och du slipper ha telefonen i fickan och plocka upp den varje gång du vill slänga ett öga på den. Väljer du att sätta in ett E-sim i klockan så behöver du inte ens ta med dig telefonen när du går på en löprunda eller promenerar till matbutiken.

En tydlig trend för de senare klockorna är att de har en tydlig inriktning på träning och hälsa. Du behöver inte vara en elitidrottare för att ha nytta av en smartwatch, du behöver inte ens träna. En smartwatch passar allt från elitidrottaren till kontorsarbetaren som vill få en påminnelse om att stå upp en gång i timmen. Den passar till och med den som är lite ostadig på benen och vill ha en klocka som automatiskt larmar larmcentralen när användaren trillar. En smartklocka har alltså en mängd användningsområden.

Olika funktioner som en smartwatch kan ha:

 • Se och svara på meddelanden och samtal
 • Stegräknare
 • Vattentålighet
 • Navigering och GPS
 • Mäta sträckor och avstånd
 • Anpassning utefter löpning, simning, cykling eller andra träningsformer
 • Mäter hjärtslag och andra vitala tecken
 • Personlig tränare/coachning
 • Musik direkt från klockan
 • Utbytbara band
 • EKG-mätare
 • Falldetektor som larmar larmcentral om du inte stänger av larmet
 • Hitta min telefon
 • Sömnmätning

Utöver de funktioner som kommer med klockan så kan du ladda ner tredjepartsappar. Detta är ofta en aspekt som det läggs fokus på i olika smartwatch-tester. Anledningen till att du vill kunna ladda ner egenvalda appar i klockan är för att du ska kunna anpassa klockan utefter dig, så att det blir en digital förlängning av din telefon som passar just dig.

Operativsystem och appar

Precis som en dator, surfplatta eller telefon så behöver en smartwatch ett operativsystem. Det finns tre stora operativsystem som är dominerande på marknaden: Apple Watch OS, Google Android Wear och Samsung Tizen OS.

Alla dessa tre operativsystem tillåter dig att ladda ner appar, och de har ett hyfsat stort utbud i sina appbutik. Watch OS (Apple) har ett något större utbud av kvalitetsappar än de andra två.

Detta behövs för att få igång en smartwatch

Alla smartklockor kräver bluetooth för att kunna anslutna till telefonen. Klockor från Samsung och Apple har numera stöd för E-sim, vilket gör att du kan nyttja 4G-nätet eller ringa samtal även när du lämnat telefonen hemma. Eftersom ett E-sim till en smartwatch kan kopplas ihop med ditt egna abonnemang så kan du använda samma telefonnummer och abonnemang till din klocka som till din mobil. Det är dock inte alla smartklockor från Apple och Samsung som har stöd för E-sim, så se till att du köper rätt modell som passar just dina behov när du köper din smartklocka.


Tre och Apple Watch Series 5

Hos Tre kan du välja mellan de senaste modellerna från Apple. Operatören har den senaste versionen, Apple Watch 5, som har fått en uppdaterad design och nya funktioner.

Tre har gjort det krångligt att köpa smartwatches, de kan endast köpas tillsammans med en smartphone. Man måste alltså bli, eller vara, kund hos Tre först.


Smartklockor hos Telenor

Hos Telenor kan du köpa en smartwatch på delbetalning och betalar ett fast pris varje månad i 24 månader. När du handlar din klocka väljer du ett nytt abonnemang eller kopplar klockan till ditt mobilnummer.

Telenor har i sitt sortiment både Samsung Galaxy Watch och Apple Watch med de senaste modellerna. Vill du hellre köpa en smartklocka kontant går du via operatörens tillbehörsshop där du kan handla utan abonnemang eller delbetalning.


Smartwatches hos Halebop

Även Halebop har de senaste modellerna av smartwatches från Apple och Samsung. Hos denna operatör kan du endast köpa klockorna för hela summan direkt vid köpet.

Du behöver inte lägga till något abonnemang eller köpa någon mobil tillsammans med klockan. Om du skulle behöva ett nytt abonnemang till klockan får du beställa det separat.


Tele2 och Samsung Galaxy Watch och Apple Watch

Till skillnad från många andra operatörer, till exempel Tre, så kan du hos Tele2 köpa en smartwatch kontant. Det betyder att du betalar hela summan direkt vid köpet. Du behöver inte heller addera ett abonnemang till din klocka när du köper den och du behöver inte köpa en telefon tillsammans med sin smartklocka. Tele2 har både Samsung Galaxy Watch och Apple Watch i sitt utbud. De erbjuder de senaste modellerna.

Tele2 erbjuder E-sim till både mobiltelefoner och smarta klockor. Tele2s E-sim är ett tilläggsabonnemang till ett redan existerande abonnemang hos Tele2.


Frågor och svar om smartwatches

Vad är smartwatch?

En smartwatch sitter som ett vanligt armbandsur på handleden men är i själva verket en förlängning av din smartphone. På din smartwatch kan du ta emot notifikationer, använda den för steg- och pulsmätning, svara på samtal och skicka meddelanden.

Varför ska jag skaffa smartwatch?

En smartwatch är en bra följeslagare för dig som älskar att motionera. Den kan mäta steg, sömn, puls och mycket mer som underlättar att leva ett hälsosammare liv. Du kan även ta med din smarta klocka på löpturen och lyssna på musik utan att behöva ha med mobilen.

Vilken smartwatch är bäst?

Apple Watch SE och Samsung Galaxy Watch 4 är några av de högst rankade smarta klockorna på marknaden just nu. För dig som bara är intresserad av en smartwatch för motion och hälsa är Fitbit Versa 3 ett bra och billigare alternativ.

Var köper jag abonnemang till smartwatch?

Ja. Du skaffar ett esim hos din mobiloperatör så att du kan använda samma abonnemang till din smartwatch. Vissa smarta klockor går inte att använda helt fristående utan det krävs en viss interaktion med din smartphone.

Kan jag köpa smartwatch på avbetalning med abonnemang?

Ja, det finns operatörer som säljer smartwatch med abonnemang. Då blir den smarta klockan låst till operatören under bindningstiden. Exempel på en operatör som säljer smartwatch med abonnemang är Tre.