Det svenska 5G-nätet har stött på problem sen innan utbyggnaden ens kunde komma igång. Lagförändringar och förseningar har kantat det nya mobilnätet vilket har gjort att Sverige hamnat långt efter i utvecklingen jämfört med många andra länder i Europa och världen. Trots detta visar en ny undersökning från Ookla att Sverige har det snabbaste nätet i Norden. 

Sveriges 5G-nät är snabbast

Företaget Ookla, som bland annat ligger bakom programmet Speedtest som hastighetstestar din internetuppkoppling, har testat de nordiska ländernas 5G-nät i en ny undersökning.

I en jämförelse mellan ländernas huvudstäder ligger Stockholm klart före Oslo, Köpenhamn och Helsingfors när det kommer till hastighet i 5G-nätet. I toppen ligger de svenska operatörerna Tre och Telenor som visade upp nedladdningshastigheter på över 600 Mb/s. Även svenska Tele2 presterade riktigt höga hastigheter som slog alla operatörer från de andra nordiska länderna. Lite längre ner på listan hittar vi svenska Telia som slås av samtliga svenska operatörer och norska Telenor och finska DNA. 

Medianhastigheten på nedladdning i 5G-nätet i Sverige låg på 349,4 Mb/s, vilket kan jämföras med 252,2 Mb/s i Norge, 236,5 Mb/s i Finland och 199,4 Mb/s i Danmark. 

Ookla förklarar Sveriges överlägsenhet i Stockholmsregionen genom att peka på de många tech-företag som arbetar och testkör sin nya teknik i huvudstaden. 

De 5 snabbaste 5G-näten i Norden

  1. Telenor, Sverige
  2. Tre, Sverige
  3. Tele2, Sverige
  4. Telenor, Norge
  5. DNA, Finland

Sverige tappar när det kommer till täckning

När det kommer till 5G-täckning ligger Sverige inte riktigt lika bra till – vilket är föga förvånande med tanke på hur sent vi kom igång med utbyggnaden av 5G-nätet. Som en jämförelse kan vi konstatera att Telia i Finland lanserade sina första 5G-tjänster 2019, medan Telia i Sverige lanserade begränsat i Stockholm först under 2020. 

Ooklas undersökning visar att Sveriges 5G-täckning endast ligger på 6,2 %. En siffra som placerar oss klart sist i Norden. Danmark tar förstaplatsen med en täckningsgrad på 36,4 %, följt av Norge på 23,3 % och Finland på 21,0 %.

5G-täckning i huvudstäderna

När det kommer till huvudstäderna ligger Stockholm som sagt först när det kommer till hastighet, men sist när det kommer till täckningsgrad. Oslo tar prispallen för bäst täckning med en täckningsgrad på hela 42,4 %.

Täckningsgrad för 5G i Nordens huvudstäder

Stockholm är inte ens den stad i Sverige med bäst täckning, den platsen tar Göteborg med tillgänglighet på 13 %. 

Ooklas undersökning

Ooklas undersökning avser det andra kvartalet under 2022.