Surfplattor och abonnemang

En surfplatta är ett smart sätt att komprimera kraften av en nätt dator till en mer mobil enhet, som samtidigt har en större skärm än en telefon. Precis som på mobilmarknaden så är de två största aktörerna inom surfplattor Apple och Samsung, men även Lenovo finns som ett alternativ hos vissa operatörer.

Ett smidigt sätt att skaffa en surfplatta på är genom att köpa den samtidigt som du tecknar ett abonnemang för mobilt bredband, och därmed betalar av surfplattan över flera månader. När du köper en surfplatta med abonnemang så får du en faktura för både surfplatta och abonnemang och behöver inte tänka på att betala flera fakturor.

Jämför totalpriset med kontantpriset

Tänk på att jämföra totalpriset för surfplattans avbetalningsplan med priset i butik eller som kontantkortsplatta utan abonnemang, och se om mellanskillnaden är acceptabel. Priset på surfplattorna minskar över tid, men när du gör en avbetalningsplan så kommer du att betala samma summa för surfplattan under hela bindningstiden.

Vilka surfplattor finns hos operatörerna just nu?

Surfplattor från Tre

Tre har surfplattor från Apple, Lenovo och Samsung. Surfplattan kan köpas med abonnemang vilket gör att du betalar en månadsavgift för både surfplatta och abonnemang.

Välj bland surfplattor som iPad Air 5, iPad 2021, iPad Pro 11, iPad mini 6, Galaxy Tab A8, Galaxy Tab S8 Ultra och Lenovo M3 3rd gen.

Alla surfplattor hos Tre kan användas med sim-kort.

 

Surfplattor från Telia

Hos Telia kan du välja mellan surfplattor som endast har Wifi-uppkoppling eller surfplattor som har plats för sim-kort och därmed 4G och 5G. Vill du kunna surfa var du än är och är intresserad av ett abonnemang till din surfplatta så kan du välja bland surfplattor från Apple och Samsung.

Telia har surfplattorna iPad, iPad Air, iPad Pro 12.9, iPad 9, iPad Air 5, Galaxy Tab S7 FE, Galaxy Tab S8 och Galaxy Tab A8.

 

Surfplattor från Tele2

Hos Tele2 hittar du surfplattor från Apple och Samsung. De har bland annat e senaste modellerna iPad och iPad Pro från Apple samt Galaxy Tab från Samsung. Dessa finns som 4G och 5G-plattor och kan användas tillsammans med sim-kort, och du kan då ta med dig surfplattan och surfa var du än är. Tele2 har även surfplattor som endast kan ansluta sig till nätverk genom Wi-fi, som du kan köpa till ett lägre pris.

Surfplattor från Telenor

Telenor gör det enkelt att välja surfplatta. I deras utbud hittar du Samsung Galaxy Tab S8 Ultra, Galaxy Tab S8, Tab A8, iPad Pro 12, iPad Air 2022, iPad 10, iPad Pro 11, iPad 2021, iPad mini och Lenovo Tab M10.

 

 

Olika tillverkare av surfplattor

apple

Apple

Låt oss titta närmare på Apples iPad-modeller iPad, iPad Pro och iPad Air. 

iPad, gen 10

Standardmodellen I Apples iPad-serie heter bara iPad. Modellen vi ska titta närmare på är generation 10. Det här är en surfplatta med precis altan behöver: den kommer med stöd för 5G eller endast stöd för WiFi,  chippet är Apples kraftfulla A14 Bionic den har stöd för både Magic Keyboard och Apple Pencil 1. 

Internminnet ligger på 64 eller 256 GB och skärmen är 10,9 tum stor. 

iPad Pro, gen 6

iPad Pro gen 6 finns i två storlekar – 11 tum och 12,9 tum. Den har en Liquid Retina XDR-skärm som ger en otroligt skarp och tydlig skärm. Uppdateringsfrekvensen är dessutom hög så att man kan skrolla laggfritt och sömlöst. 

Chippet är Apples egna M2-chip med 8-kärnig processor, 10-kärnig grafik och 16-kärning Neural Engine. 

Internminnet ligger på 128 GB hela vägen upp till 2 TB. Den har stöd för Apple Pencil 2.

Det som skiljer iPad Pro från Apples tidigare modeller är framförallt att den har snabbare processorer och bättre skärm. Du får alltså en datorlik upplevelse på din surfplatta om du väljer någon av iPad Pro-plattorna. Väljer du dessutom någon av Apples surfplattor med större skärmar, som iPad Pro 11 eller iPad Pro 12.9 så kan du i princip använda plattan som dator. Lägg till ett kompatibelt och smidigt tangentbord (såklart supersmidigt för att inte ta någon extra plats) och du behöver knappt äga en dator längre.

iPad Air, gen 5

Är man ute efter något smidigare erbjuder Apple även iPad Air – en tunn och smidig iPad med topp specifikationer. Den femte generationens iPad Air har ben skärm på 10,9 tum och kommer med Apple eget M1-chip med vass processor, tung grafik och en. 16-kärnig Neural Engine. 

Precis som iPad Pro har iPad Air stöd för Magic Keyboard vilket kan. förvandla surfplattan till en smidig bärbar dator. 

iPad med abonnemang

Du kan köpa en iPad med abonnemang hos Telia, Tre, Telenor och Tele2. Modellerna och abonnemangsvolymerna varierar hos operatörerna.

samsung

Samsung

Är du mer förtjust i operativsystemet Android och Samsungs hårdvara så kan du välja mellan Samsungs Galaxy Tab modeller. Vi tittar närmare på Galaxy Tab S8 och S8 Ultra som är de vanligaste modellerna hos svenska operatörer idag.

Galaxy Tab S8

Galaxy Tab S8 har en skräm på 10,5 tum, en kraftfull processor och ett batteri som håller hela dagen. Surfplattans långsmala format gör att den passar utmärkt när du kollar på underhållning. Du får även en högtalare i varje hörn vilket skapar en extra bra ljudupplevelse. Med den medföljande S- Pen kan du göra anteckningar i plattan och eftersom den är tryckkänslig så kan du göra olika tjocka linjer när du skriver eller ritar.

Galaxy Tab S8 Ultra

Vill du ha en maxad upplevelse ska du istället titta på Galaxy Tab S8 Ultra. Det här är en av marknadens största surfplattor med en skärm på hela 14,6 tum – den är alltså i storlek med en laptop-skärm. Trots storleken på skärmen så är S8 Ultra en smidig enhet med tunn och lätt design.

Med denna surfplatta blir det biokänsla när man tittar på filmer och om man vill göra flera saker samtidigt har den stöd för multitasking.

S-Pen följer. självklart med vilket tar surfplattan till nya kreativa nivåer. 

Samsungplattornas interminne kan utökas med microSD på upp till 512 GB beroende på modell.

Samsung Galaxy med abonnemang

Du kan köpa Galaxy Tab S8 hos Telia, Tre och Telenor. Galaxy S8 Ultra hittar du hos Tre, Tele2 och Telenor. 

Recension av Galaxy Tab S8 Ultra

Lenovo

Surfplattor från Lenovo finns att hitta hos Tre och Telenor. De två operatörerna erbjuder Lenovo Tab M10, gen 3. 

Lenovo Tab M10 har en skärm på 10,1 tum med en upplösning på 1980×1200. Plattan väger 480 gram. Surfplattan från Lenovo har lyxigt Dolby Atmos-ljud vilket ger en bio-känsla när man tittar på film på Tab M10.

Recension av Lenovo M10

 

Abonnemang till din surfplatta

Här nedan finner du operatörerna som erbjuder surfplatta tillsammans med ett abonnemang på mobilt bredband. Du kan hos de flesta operatörerna välja mellan att betala av surfplattan direkt eller delbetala surfplattan varje månad tillsammans med månadsavgiften för abonnemanget. Att delbetala surfplattan är det vanligaste och operatörerna här nedan har de allra senaste surfplattorna i sitt sortiment.

 

 

Surfplattor från Telenor

Hos Telenor kan du välja mellan att teckna ett nytt abonnemang eller skaffa ett tvillingkort till ditt befintliga telefonabonnemang. Väljer du ett tvillingkort till din surfplatta så delar du surfpotten mellan din mobiltelefon och surfplatta. Önskar du att få mer surf så kan du välja ett eget abonnemang till surfplattan och kan då välja mellan 40 GB upp till obegränsad surf. Även Telenor har skippat bindningstiden hos sina abonnemang och du får använda upp till 10 GB helt kostnadsfritt när du reser inom EU.

  • Nät: Telenor mobilnät
  • Pris: Från 100 kronor / månad
  • Surf: 3 – obegränsat GB surf per månad
  • Bredband: Riktigt bra snabbt nät
  • Bindningstid: Bindningstid med surfplatta
  • Andra förmåner: Spara oanvänd surf
  • Rabatter: Brett sortiment! Obegränsad surf!


telenor

 

  • Obegränsat surf
  • Fria samtal
  • Bra täckning

Läs mer & Beställ

 

Sammanfattning surfplattor

Det finns alltså ett par olika märken och modeller av surfplattor att välja mellan, med allt från grundläggande funktioner som man kan förvänta sig till avancerade och högpresterande datorstandard. Priserna ökar naturligtvis med ökande prestanda, men det går att skaffa en funktionell platta utan att betala allt för mycket. Du kan välja hur mycket du ska delbetala på surfplattan tillsammans med ditt abonnemang hos operatören.

Om du vill ha en platta att surfa med utanför hemmet så ska du försäkra dig om att det är en modell med plats för sim-kort. Det finns flera surfplattor som bara går att ansluta genom Wifi, och du behöver då alltid ha ett trådlöst nätverk tillgängligt för att kunna surfa på surfplattan.

Oavsett om du gillar Apple, Samsung eller Lenovo så finns det några olika alternativ att välja bland. Leverantörernas utbud varierar, så undersök vad de har för erbjudanden just nu. Passa på att skaffa dig en ny surfplatta med abonnemang här!

Vanliga frågor om surfplatta med abonnemang

Var köper jag surfplatta med abonnemang?

Flera operatörer säljer surfplattor på avbetalning tillsammans med ett abonnemang. På Surf.nu hittar du vilka operatör som har surfplattor och de senaste kampanjerna.

Vilken surfplatta ska jag välja?

Det finns flera olika tillverkare och modeller av surfplatta. De mest avancerade är dyra och passar för dig som inte bara vill läsa och surfa med din surfplatta utan även vara kreativ, göra bild- och videoredigeringar, med mera.

Ska jag köpa operatörslåst surfplatta?

Det finns för- och nackdelar med att köpa en surfplatta med abonnemang. Fördelen är att du får möjligheten att köpa både abonnemang och surfplatta till en fast månadskostnad. Nackdelen är att surfplattan blir operatörslåst, så du kan inte byta till en annan operatör under bindningstiden.

Vilka operatör har billiga abonnemang för surfplatta?

De operatörer som är billigast för mobilabonnemang är även de bästa att välja när du ska köpa abonnemang till din surfplatta. Här hittar du de bästa erbjudandena just nu.

Varför ska jag köpa surfplatta med abonnemang?

Ett sim-kort med abonnemang till din surfplatta ger dig friheten att kunna ta med din surfplatta och ha tillgång till internet överallt. Du behöver alltså inte parkoppla den till din telefon eller vara beroende av wifi.