Idag har man möjligheten att välja mellan ett kontantkort eller ett abonnemang till sin mobiltelefon. En väsentlig skillnad mellan dessa former är att man med ett abonnemang behöver betala varje månad även om man av någon anledning inte använder mobilen så mycket. Ett kontantkort kan man fylla på när det passar en. Om man till exempel inte kommer att använda sin mobiltelefon under en månad så kan man hoppa över att ladda sitt kontantkort under just den månaden. Då betalar man bara för hur man faktiskt använder sin telefon. Den stora fördelen med abonnemang är att man alltid kan använda sin telefon och aldrig hamnar i en situation där telefonen inte går att ringa eller sms:a ifrån. Om man befinner sig utomlands kan dock vissa abonnemangsformer blir dyra. Då kan man behöva betala en avgift varje gång man tar emot ett samtal. 

Fördel med kontantkort

Fördelen med ett kontantkort är framförallt att dessa finns till bra priser idag, som till exempel ett fastpris för en hel månad. Då får man ett antal samtalsminuter som man kan förfoga fritt under innevarande månad samtidigt som man kan surfa, skicka mms och sms. I kostnaden av laddpaketet ingår ett visst antal gigabyte som du kan surfa för. I princip kan du köpa en laddning till ditt kontantkort som fungerar exakt som ett fastpris abonnemang. 

Många kontantkort med fastpris erbjuder ett obegränsat antal telefonsamtal och sms under giltighetstiden. Giltighetstiden brukar vara under 30 dagar, men om man bara behöver ett kontantkort under en begränsad tid finns det även mobiloperatörer som erbjuder den här formen av kontantkort som är giltiga under en vecka. Det ingår ofta även en viss mängd surf i de här fastpirs-påladdningarna. Ju mer surf man väljer desto dyrare blir laddningen. 

Nedan läser du mer om kontantkort:

Gratis kontantkort

Fördel med mobilabonnemang

Det finns tillfällen då man inte får teckna ett mobilabonnemang eller ett abonnemang för mobilt bredband. Det kan till exempel vara om man lyder under en skuldsanering och samtidigt har en förvaltare eller om man har en betalningsanmärkning. Däremot finns det idag operatörer som kan tillåta dig att skaffa abonnemang ändå, och det är möjligt genom att avgiften dras från ditt betalkort. I vissa fall kan man bli erbjuden en gratis mobil om man förbinder sig att inneha abonnemanget i ett helt år. Då betalar man bara abonnemangskostnaden och den fria telefonen bekostas av den månatliga avgiften. En stor fördel med ett abonnemang jämfört med ett kontantkort är att du med ett abonnemang aldrig behöver tänka på att fylla på telefonen, utan varje månad får du en ny pott. 

Det finns olika former av abonnemang för olika behov. En av de vanligaste och populäraste formerna idag är abonnemang där alla telefonsamtal och meddelanden ingår i månadsavgiften. Det betyder att man får ringa hur mycket man vill och skicka hur många meddelanden man vill utan att det påverkar fakturan i slutet av månaden. Många gånger gäller dessa regler endast för användning inom Sverige och EU – om man ringer utanför EU brukar man få betala en samtalsavgift. Surfen i dessa abonnemang brukar vara begränsad till ett visst antal GB i månaden, men det finns även abonnemang där även surfpotten är obegränsad. Om man använder sin mobiltelefon mycket och inte tycker om att vara begränsad kan det vara en lönsam lösning, men om man inte surfar så mycket finns det betydligt billigare alternativ. 

Här nedan läser du mer om abonnemang:

Mobilabonnemang

Enkelt med kontantkort

I de fall då man vill byta telefonnummer ofta så är ett kontantkort att föredra. Det innebär arbete och tid att byta ett telefonnummer under ett pågående abonnemang och bytet kan ta flera dagar. Därför är det enklare att använda sig av ett kontantkort som man enkelt byter ut och därigenom tilldelas ett nytt telefonnummer. Man kan fortfarande registrera sitt nummer när man har ett kontantkort, vilket gör att man blir synbar på till exempel Eniro.

En annan fördel med att äga ett kontantkort är att man vid en stöld av telefonen slipper tänka på att spärra abonnemanget för att undvika otillbörlig användning. De pengar som man har kvar på kontantkortet går dock förlorade.

Ett kontantkort är även ett bra alternativ för dig som enkelt vill kunna byta mellan olika paket varje månad. Vet du med dig att du behöver mer surf en månad så kan du ladda på ett större paket, medans du under andra månad kan köpa ett mindre paket. Även om många operatörer låter dig ändra abonnemangsform för att få mer eller mindre surf, så kan kostnaden bli eftersläpande. Med ett kontantkort betalar du rätt avgift direkt, och vet exakt hur mycket det kommer att kosta.

Kontantkort har samma villkor som abonnemang

Förr laddade man på ett saldo på kontantkortet, och varje gång som telefonen användes så drogs pengar från potten. Idag finns dessa alternativ kvar, men det är ett komplement till de fasta paketen med fastpris. Ett kontantkort idag kan kosta exakt lika mycket som ett abonnemang, och du får samma schyssta villkor. Så lever du i tron om att kontantkort är dyrt och omständigt, då bör du tänka om.

Vanliga frågor och svar om kontantkort eller abonnemang

Hur funkar kontantkort?

Kontantkort innebär att du laddar ditt SIM-kort med pengar och surf, genom fastprisavtal eller valfritt belopp, som du antingen får använda under en begränsad tid eller tills de tar slut. Till skillnad mot abonnemang behöver du alltså inte betala någon månadskostnad, utan väljer själv när du vill fylla på kortet.

Vad innebär ett abonnemang?

Ett abonnemang är en slags prenumeration, där du väljer en prisplan som passar dig, med ett visst antal gigabyte surf och en viss mängd samtal och sms. Abonnemanget betalas månadsvis och löper på tills du säger upp det.

Ska jag välja kontantkort eller abonnemang?

Eftersom många mobilabonnemang i dag är utan bindningstid och uppsägningstid har den främsta anledningen till att välja kontantkort allt mer försvunnit. Har du tänkt använda din mobil regelbundet och använda samma telefonnummer finns det inga större anledningar att välja kontantkort framför abonnemang.

När passar kontantkort bättre än abonnemang?

Kontantkort kan vara en bättre lösning för dig som av någon anledning har svårt att beviljas abonnemang. Det är också en smidig lösning om du bara vill använda din surfplatta eller telefon under en begränsad tid och sedan inte behöva tänka på att säga upp avtalet. Vissa kontantkort passar också bra för utlandssamtal. Då du får en viss pott att ringa för kan du inte få några otrevliga överraskningar i form av höga räkningar.

Är det bättre med kontantkort på utlandsresan?

Ska du resa utanför EU och är bekymrad över roamingavgifter men ändå vill kunna använda mobilen för surf och samtal kan ett kontantkort vara en bra lösning. Du vet precis hur mycket pengar du har att spendera och när de tar slut behöver du inte oroa dig för extrakostnader.