Idag har man möjligheten att välja mellan ett kontantkort eller ett abonnemang till sin mobiltelefon. En väsentlig skillnad mellan dessa former är att man med ett abonnemang behöver betala varje månad även om man av någon anledning inte använder mobilen så mycket. Fördelen är dock att man alltid kan använda sin telefon och aldrig hamnar i en situation där telefonen inte går att ringa eller sms:a ifrån. Befinner man sig ofta utomlands så kan ett abonnemang bli oekonomisk eftersom alla samtal du tar emot i utlandet innebär en avgift för dig.

Fördel med kontantkort

Fördelen med ett kontantkort är framförallt att dessa finns till bra priser idag, som till exempel ett fastpris för en hel månad. Då får man ett antal samtalsminuter som man kan förfoga fritt under innevarande månad samtidigt som man kan surfa, skicka mms och sms. I kostnaden av laddpaketet ingår ett visst antal gigabyte som du kan surfa för. I princip kan du köpa en laddning till ditt kontantkort som fungerar exakt som ett fastpris abonnemang. Nedan läser du mer om kontantkort:

Gratis kontantkort

Fördel med mobilabonnemang

Det finns tillfällen då man inte får teckna ett mobilabonnemang eller ett abonnemang för mobilt bredband. Det kan till exempel vara om man lyder under en skuldsanering och samtidigt har en förvaltare. Däremot finns det idag operatörer som kan tillåta dig att skaffa abonnemang ändå, och det är möjligt genom att avgiften dras från ditt betalkort. I vissa fall kan man bli erbjuden en gratis mobil om man förbinder sig att inneha abonnemanget i ett helt år. Då betalar man bara abonnemangskostnaden och den fria telefonen bekostas av den månatliga avgiften. En stor fördel med ett abonnemang jämfört med ett kontantkort är att du m ed ett abonnemang aldrig behöver tänka på att fylla på telefonen, utan varje månad får du en ny pott. Här nedan läser du mer om abonnemang:

Mobilabonnemang

hallon

 

Hallon 4-100GB

 • 50 % rabatt i 3 månader
 • Fria samtal & sms
 • Från 49 kronor i månaden

Läs mer

halebop

 

Halebop 2-30GB

 • 50 % mer surf i ett halvår!
 • Fria samtal & sms
 • Från 99 kronor i månaden

Läs mer

vimla

 

Vimla 2-50GB

 • 50 % rabatt i 3 månader
 • Spara oanvänd mobilsurf
 • Fria samtal & sms
 • Från 50 kronor i månaden

Läs mer

telenor

 

Telenor 3-obegränsatGB

 • Fria samtal & sms
 • Från 149 kronor i månaden
 • Samla familjen i ett abonnemang

Läs mer

Enkelt med kontantkort

I de fall då man vill byta telefonnummer ofta så är ett kontantkort att föredra. Det innebär arbete och tid att byta ett telefonnummer under ett pågående abonnemang och bytet kan ta flera dagar. Därför är det enklare att använda sig av ett kontantkort som man enkelt byter ut och därigenom tilldelas ett nytt telefonnummer. Man kan fortfarande registrera sitt nummer när man har ett kontantkort, vilket gör att man blir synbar på till exempel Eniro.

En annan fördel med att äga ett kontantkort är att man vid en stöld av telefonen slipper tänka på att spärra abonnemanget för att undvika otillbörlig användning. De pengar som man har kvar på kontantkortet går dock förlorade.

Ett kontantkort är även ett bra alternativ för dig som enkelt vill kunna byta mellan olika paket varje månad. Vet du med dig att du behöver mer surf en månad så kan du ladda på ett större paket, medans du under andra månad kan köpa ett mindre paket. Även om många operatörer låter dig ändra abonnemangsform för att få mer eller mindre surf, så kan kostnaden bli eftersläpande. Med ett kontantkort betalar du rätt avgift direkt, och vet exakt hur mycket det kommer att kosta.

Kontantkort har samma villkor som abonnemang

Förr laddade man på ett saldo på kontantkortet, och varje gång som telefonen användes så drogs pengar från potten. Idag finns dessa alternativ kvar, men det är ett komplement till de fasta paketen med fastpris. Ett kontantkort idag kan kosta exakt lika mycket som ett abonnemang, och du får samma schyssta villkor. Så lever du i tron om att kontantkort är dyrt och omständigt, då bör du tänka om.