Det är många som undrar vilken mobiloperatör som är störst i Sverige. När man tittar runt på olika abonnemang och operatörer så kan det se ut som om det finns många operatörer, men i själva verket är det ett par stora företag bakom flera av operatörerna. Här ska vi reda ut vilka mobiloperatörer som är störst på den svenska marknaden.

Vill du se samtliga mobiloperatörer i Sverige? <— Klicka här!

Flera stora operatörer

I Sverige finns flera stora mobiloperatörer. De fyra absolut största är Telia, Tele2, Telenor och Tre. Alla dessa fyra operatörer äger ett eller ett par lågprisvarumärken. Telia står bakom mobiloperatören Halebop och Fello. Tele2 är sammankopplade med Comviq. Tre står bakom mobiloperatören Hallon och även Chilimobil går i deras nät. Telenor har sin egen lågprisoperatör Vimla. Om du bor i Sverige känner du säkert till, eller rentav använder dig utav, någon av dessa operatörer – kanske till och med den största?

Operatör Äger varumärken
Telia Telia, Halebop, Fello
Telenor Telenor, Vimla
Tele2 Tele2, Comviq
Tre Tre, Hallon

Telia är störst

Den absolut största operatören av de fyra är Telia. Telia drivs under den större koncernen Telia Company och ägs delvis av den svenska staten. Den absolut största verksamheten har Telia i Norden och i Baltikum.

Omsättning (miljarder kronor)

Omsättning mobiloperatörer 2022

Omsättnings- och kundmässigt så ligger Telia med i toppen bland mobiloperatörer i Europa. Telia bildades så tidigt som 1850, men då med namnet Televerket, ett namn som många säkert känner igen. 1993 byttes dock namnet till Telia. De hade länge monopol på den svenska telefonmarknaden när det gällde all form av mobil kommunikation.

Operatörerna och deras omsättning i miljarder kronor

Operatör Omsättning
Telia 91
Tele2 28
Tre 18
Telenor 12

Det var Tele2 med Jan Stenbeck i fronten som utmanade det svenska monopolet och skrev om kartan för svensk telefoni och mobiltelefoni. Många ser dem fortfarande som ett företag att lita på när andra operatörer kommer och går. Telia är störst, men absolut inte billigast. Flera andra operatörer erbjuder numera samma eller liknande tjänster för en lägre kostnad.

marknadandel mobilabonnemang

Om du är en trogen Telia-kund så vet du förmodligen att du får en stabil uppkoppling och sällan har några problem med ditt abonnemang. Däremot så får du betala ett högt pris för detta. Bara för att de är störst på marknaden så ska du inte välja deras abonnemang bara för att känna dig trygg. Se över vad de andra operatörerna har att erbjuda, för även de billigaste operatörerna har en stor och trygg operatör i ryggen.

Telia satsar på 5G

Telia satsar stort på sitt 5G-nät – vilket även övriga operatörer gör. Telia gör inte bara denna 5G-satsning i Sverige, utan de vill vara en del av 5G-satsningen i hela Europa. Telia gör denna satsning tillsammans med Ericsson.

5G innebär bland annat att man kan surfa i hastigheter upp till 10 000 Mbit/s, vilket kan jämföras med dagens 100 Mbit/s i 4G-nätet. Idag finns 5G-täckning främst i storstäder runt om i landet, men nätet byggs ut dagligen och får bättre och bättre täckning på allt fler ställen. 

Kunder och produkter

Telia vänder sig till både privatpersoner och företag. De tillhandahåller produkter för mobiltelefonanvändare så som mobilabonnemang, mobiltelefoner, kontantkort, mobilt bredband och olika tillvalstjänster. Telias produkter kan man antingen köpa på deras hemsida eller hos återförsäljare som Elgiganten Phone House och Dialect. I Sverige är Telia den absolut största leverantören av telefonitjänster och internet.

4 största mobiloperatörer i Sverige

Telia mobiloperatör

Telia är som sagt den största svenska operatören. Det faktum att de länge hade monopol på mobilmarknaden gjorde att de hade en stabil kundbas även när marknaden sedan avreglerades. Telia har ett snabbt och stabilt nät som är utbyggt över hela Sverige. Produkterna sträcker sig från mobiltelefoner till stora avancerade IT-lösningar på koncernnivå. Telia har egentligen allt, men de saknar låga priser och är inte lika snabbfotade med att ändra sig utefter trender på marknaden.

 • Mobilabonnemang: Telia har ett flertal olika abonnemang
 • Data: Flera olika surfmängder
 • Samtal: Fria samtal
 • Månadsavgift: Från 229 kr/månad
 • Välj Fello eller Halebop istället. Fell och Halebop har lägre priser och ägs av Telia.


telia

 • Välj Fello via knappen
 • Fria samtal
 • Bra täckning

Läs mer & Beställ

Tele2 mobiloperatör

Tele2 är uppstickaren som var utmanare till Telia när avregleringen av telemarknaden tog fart. Man har hela tiden positionerat sig aningen billigare än Telia och har varit betydligt mer snabbfotade vad det gäller reklam, tjänster och utbud. De har alltid haft ett lägre pris och är fortfarande en riktigt stor leverantör i Sverige vad det gäller telefoni i alla kategorier. De är näst störst bland de svenska mobiloperatörerna, efter Telia som är marknadsledande.

 • Mobilabonnemang: Tele2 har ett flertal olika abonnemang
 • Data: Flera alternativ på surfmängder
 • Samtal: Fria samtal, fria sms
 • Månadsavgift: Från 249 kr/månader
 • Välj Comviq istället. Comviq har lägre priser och ägs av Tele2.


telelogo

 • Välj Comviq via knappen
 • Fria samtal
 • Bra täckning

Läs mer & Beställ

Telenor mobiloperatör

Telenor är den norska jätten inom mobiloperatörer i Skandinavien. De är en stor operatör i Sverige, och även utomlands, inom all form av telekommunikation. De förvärvade för en tid sedan Bredbandsbolaget och de ingår numera i Telenors koncern. Man arbetar med all form av kommunikation och har ett brett sortiment med allt från mobiltelefoni till stora komplexa IT-lösningar.

 • Mobilabonnemang: Telenor har flera bra alternativ inom olika abonnemang
 • Data: Flera alternativ på surfmängder
 • Samtal: Fria samtal, fria sms
 • Månadsavgift: Från 229 kr/månad
 • Välj Vimla istället. Vimla har lägre priser och ägs av Telenor.


telenor

 • Välj Vimla via knappen
 • Fria samtal
 • Bra täckning

Läs mer & Beställ

Tre mobiloperatör

Tre klev in på den svenska mobilmarknaden och tog snabbt stora marknadsandelar inom mobiltelefoni. Att deras namn blev stort så pass snabbt som det blev var förmodligen resultatet av deras aggressiva och unika reklam. Numera har de växt till att vara bland de fyra största mobiloperatörerna i Sverige och de satsar återigen stort på att nå ut till fler kunder. De har ett riktigt snabbt mobilnät som breder ut sig över hela Sverige och är ägare av lågprisoperatören Hallon, som även de tar stora marknadsandelar genom marknadens lägsta priser.

 • Mobilabonnemang: Tre har flera olika abonnemang
 • Data: Många olika surfmängder
 • Samtal: Fria samtal
 • Månadsavgift: Från 199 kr/månad


Tre

 • Snabbt mobilnät
 • Fria samtal
 • Bra täckning

Läs mer & Beställ

Nu vet du vilka stora mobiloperatörer som finns i Sverige, och har förhoppningsvis fått lite bättre koll på vad de kan erbjuda dig som kund. Klicka in dig till någon av dessa operatörer och läs mer om vilka abonnemang inom mobiltelefoni och bredband som de har, eller botanisera bland alla olika telefoner.

Vanliga frågor och svar om de största mobiloperatörerna i Sverige

Vilka är de stora mobiloperatörerna i Sverige?

Telia, Tre, Telenor och Tele2 räknas till de stora mobiloperatörerna i Sverige. De erbjuder förutom mobiltelefoni en rad olika tjänster inom exempelvis bredband och tv. De delar också med sig av sina nät med mindre operatörer som Halebop och Hallon.

Vilken av de stora operatörerna har bäst täckning?

Telia och Tele2 är de operatörer som erbjuder stabil täckning till flest personer i Sverige. Det inkluderar landsbygd och de norra delarna av landet. På den här sidan hittar du täckningskartor för operatörerna.

Vad finns det för alternativ till de stora mobiloperatörerna?

Det finns många så kallade virtuella operatörer, som är betydligt billigare än de stora operatörerna. Eftersom de delar på samma nät har de inte heller sämre täckning. Här listas några av de mest populära lågprisoperatörerna just nu.

Har alla de stora operatörerna egna nät?

Ja, Telia, Telenor, Tre och Tele2 har sina egna nät som de ansvarar för att underhålla och bygga ut. De har alla också gemensamt att de delar nät med olika virtuella operatörer, som Hallon, Vimla och Fello.

Vilka av de stora operatörerna har 5G?

I dag bygger samtliga fyra stora svenska operatörer ut sina 5G-nät, som är tekniken som kommer ersätta 4G i framtiden. Redan nu går det att teckna 5G-abonnemang hos operatörerna, som fungerar i vissa städer.