Under 2020 har 5G-nätet sakta men säkert börjat driftsättas i Sverige. Lanseringen har börjat på allvar i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö – och fortsätter i resten av Sverige. En ny lag har gjort driftsättningen av det nya och moderna nätet lite försenat jämfört med vad som först var planerat. Trots alla tvister kring 5G-nätet har vi redan börjat få se en del produkter som stödjer 5G och som kommer att göra bytet från 4G enkelt. Vi berättar mer om femte generationens mobil (5G), varför du ska välja en surfplatta med stöd för 5G och vilka som finns idag med stöd.

5G-nätet finns tillgängligt i allt fler städer och orter

Tekniken för 5G har rullas ut i allt större skala i Sverige. Alla de stora operatörerna har nu lanserat sitt nät i olika omfattning. Framförallt är det de större städerna som nu har tillgång och först ut bland operatörerna var Telia, Tre och Tele 2. Sedan oktober 2020 har nu även Telenor lanserat sitt nät som täcker delar av Stockholms innerstad.

Utbyggnaden av 5G försenat på grund av lag kring säkerhet

Som sagt har driftsättningen av Sveriges 5G-nät varit något försenad. Anledningen till förseningen beror på den nya lagen om elektronisk kommunikation som började gälla från 1 januari 2020. Det hela går ut på att Post- och telestyrelsen, PTS, som ska vara ansvarig myndighet inom denna lagen ska se till säkerhetsaspekterna kring tilldelning av tillstånd för tillgång av de frekvensband som behövs för 5G. Denna tilldelning ska hanteras i samråd med både Försvarsmakten och Säkerhetspolisen. Lagen är till för att kunna stänga ute främmande makter från 5G.

I och med att 5G är så kraftigt försenad halkar Sverige efter ordentligt i konkurrensen med andra länder. Flera länder ligger redan före oss då en hel del länder redan fått nya tillstånd för frekvensband. Det gäller bland annat länder som Finland, Norge, Tyskland, Frankrike, Italien, USA, Sydkorea, Japan och Kina. Konkurrensen slår också hårt mot svensk industri och näringsliv som behöver använda sig av den nya generationens mobilnät för att konkurrera med internationella företag inom samma bransch.

Högre surfhastighet

Femte generationens mobilnät är runt knuten, och snart kommer vi alla surfa i upp till 20x högre hastig än vad vi gör idag. Idag surfar du på max 100 Mbit per sekund när du använder 4G, men med 5G kommer du kunna surfa med en hastighet på 10-20 Gbit. Det betyder att du kommer kunna ladda ner en hel film på bara några sekunder

Innan 5G nätet är fullt utvecklat kommer surfplattor med mobilt bredband sannolikt att växla mellan 4G och 5G, beroende på vad som finns tillgänglig. Det krävs därför surfplattor som sömlöst kan växla mellan näten utan att påverka användarens surfande.

Mer än surfhastighet

5G-nätet betyder inte bara högre surfhastighet när vi scrollar genom sociala medier eller streamar en film, utan det banar även vägen för bättre AI-utveckling, industrier, IoT och inte minst Virtual Reality och Augmented Reality.

Eftersom svarstiden och fördröjningen kommer att minska markant när 5G-nätet införs så kommer en ny nivå av AR och VR att introducera sig. Vi kan med största sannolikhet förvänta oss att 5G har potentialen att forma vårt sätt att leva.

Dessutom kommer vi förhoppningsvis kunna njuta längre av vår surfplatta utan att behöva ladda den. Eftersom 5G har en energieffektivare standard bör det därför bli längre batteritid oavsett om du surfar, streamar eller för över annan data. Du kommer även kunna spela bättre på resande fot eftersom nätet blir kraftfullare och svarstiderna snabbare.

surfplatta

Tillverkare och surfplattor som stödjer 5G

Det är chippet i surfplattan som avgör huruvida den kan stödja 5G eller inte. Flera tillverkare har redan lanserat 5G-kompatibla surfplattor.

Samsung

samsung logo

Samsung är en av de tillverkare som var först ut med mobiltelefoner med stöd för 5G. Idag erbjuder de bland annat mobiler i Galaxy S20-serien med stöd för 5G samt Galaxy Tab S6 surfplattor med stöd för 5G.

Huawei

huawei

Ytterligare en 5G-ledande tillverkare är Huawei. Idag har de en rad mobiltelefoner med stöd för 5G på marknaden. Bland annat Huawei P40 5G och Huawei P40 Pro 5G. Huawei samarbetar även med en rad operatörer runt om i världen, och i Sverige, för att bygga ut 5G-nätet.

Huawei har skapat den kommersiell enheten 5G CPE som tillåter anslutningar från 5G.

Huawei var snabba med att lansera sina första 5G-mobiltelefoner. De har även lanserat en surfplatta med stöd för 5G, Huawei MatePad Pro 5G. Modellen finns även med 4G-anslutning och endast med WiFi-anslutning.

Apple

apple

Apple har en tendens att vilja undvika barnsjukdomar, och har därför sagt att de kommer att avvakta med att hoppa på 5G-tåget. Det ryktas att det kommer en iPad version med stöd för 5G under 2021.

Fördelar med surfplatta som stödjer 5G

 

Operatörer med bra abonnemang för surfplattor

Hallon

Hallon är en operatör som genom låga priser och enkla abonnemang har blivit en storfavorit på den svenska mobilmarknaden. Det finns inga surfplattor hos operatören, men det betyder inte att du ska bortse från dem när du väljer abonnemang till en surfplatta. De har nämligen Sveriges billigaste priser, och de är riktigt enkla att använda. Prova ett mobilt bredband till din surfplatta från Hallon, byt surfmängd om du behöver, och säg upp det när du vill om det inte passade dig.

 

 • Nät: Tre:s mobilnät
 • Surfplattor: Endast mobilt bredband
 • Surf: 5 – 200 GB surf per månad
 • Bindningstid: Ingen bindningstid
 • Andra förmåner: Rabatterade priser de första månaderna och spara alltid oanvänd surf

hallon

Hallon

 • Tre:s nät
 • Prisvärda abonnemang
 • Ingen bindningstid

Läs mer & Beställ

 

Tre

Tre är en operatör som legat i framkant vad gäller hårdvaruutbud, utveckling av det egna 4G-nätet och prisvärda paket med både stora och små surfmängder. Hos Tre hittar du flera olika bredbandslösningar såväl som surfplattor, abonnemang och kontantkort.

Tre erbjuder 5G i flera Svenska städer och de fortsätter ständigt att bygga ut och utveckla sitt nät. Hos Tre kan du hitta prisvärda abonnemang och mobiltelefoner, flera IoT-prylar, abonnemang och mobila bredband med generös utlandssurf, surfplattor med abonnemang och det senaste inom mobiltelefoni.Tre erbjuder flera mobiler med stöd för 5G.

 

 • Nät: Eget mobilnät
 • Surfplattor: Apples iPad, Huaweis Mediapad och Samsungs Galaxy Tab
 • Surf: 15 – obegränsat GB surf per månad
 • Bindningstid: 24 månader
 • Andra förmåner: Mycket utlandssurf


Tre

 

 

 • Mest utlandssurf 
 • Välutvecklat mobilnät
 • Fri från bindningstid

 

Läs mer & Beställ

 

Halebop

Halebop är en operatör som hamnar på denna lista för att de erbjuder tvillingkort, eller extra surfsim-kort, till sina mobilabonnemang, e-sim och smartwatches. De har alltså goda förutsättningar för att kunna leverera flera av dina mobillösningar trots att de inte säljer rena mobila bredband eller surfplattor. Har du redan en surfplatta så kan du välja att dela ditt mobilabonnemang från Halebop med surfplattan genom ett extra sim-kort. Du kan då surfa direkt från surfplattan precis var du vill, och allt dras från din mobilpott. Halebop är schyssta, enkla och prisvärda, och du får riktigt bra täckning genom Telias mobilnät.

 

 • Nät: Telias mobilnät
 • Surfplattor: Endast mobiltelefoner och smartwatches
 • Surf: 2 – 60 GB surf per månad
 • Bindningstid: Ingen bindningstid
 • Andra förmåner: Tvillingkort, E-sim, oanvänd surf sparas samt senior/studentrabatt


halebop

 

 

 • Telias mobilnät
 • Oanvänd surf sparas
 • E-sim

Läs mer & Beställ

 

Comviq

Comviq är den lågprisoperatör som har funnits längst på den svenska marknaden. Trots att de inte erbjuder rena mobila bredband eller surfplattor så kan ett mobilabonnemang hos Comviq göra så att du kan få surf till din surfplatta. Eftersom oanvända surf i deras största mobilabonnemang sparas kan du enkelt hushålla med din surf genom att dela surfen till surfplattan. På det sättet slipper du ha olika abonnemang, men du kan ändå använda surfplattan var du vill. Comviq har ingen bindningstid, är väldigt prisvärda och har flera olika tillvalspaket för till exempel barn och utlandssurf.

 

 • Nät: Tele2:s mobilnät
 • Surfplattor: Endast mobiltelefoner
 • Surf: 5 – 40 GB surf per månad
 • Bindningstid: Ingen bindningstid
 • Andra förmåner: Oanvänd surf sparas


comviq

 

 • Tele2:s mobilnät
 • Dela mobilsurfen till plattan
 • Oanvänd surf sparas

 

Läs mer & Beställ

 

Telenor

Med Telenor kan du välja att teckna ett nytt abonnemang eller att skaffa ett extra SIM-kort till surfplattan och på så sätt använda samma surfpott som till din mobiltelefon. Beställer du ett nytt abonnemang har du ingen bindningstid på abonnemanget och du kan därför enkelt byta volym precis som du vill, även om du väljer att delbetala din surfplatta.

 

 • Nät: Eget mobilnät
 • Surfplattor: Apples iPad, Lenovo Tab och Samsungs Galaxy Tab
 • Surf: 40 – obegränsat GB surf per månad
 • Bindningstid: Bindningstid på surfplatta
 • Andra förmåner: Spara oanvänd surf


telenor

 

 • Delbetala surfplatta
 • Obegränsat surf
 • Bra täckning

 

Läs mer & Beställ

Frågor och svar om surfplattor med 5G

Vilka surfplattor har 5G?

Flera surfplattor stödjer i dag 5G, såsom Apple iPad och Samsung Galaxy Tab. De äldre modellerna saknar dock stöd för tekniken. Innan du köper ett 5G-abonnemang måste du alltså kolla så att just din modell av surfplatta har 5G-stöd.

Var köper jag 5G-surfplatta med abonnemang?

Flera operatörer säljer surfplattor med 5G tillsammans med abonnemang. På den här sidan hittar du aktuella erbjudanden.

Hur använder jag 5G i min surfplatta?

Det första du behöver göra är att se efter om din surfplatta är 5G-redo. Sedan måste du skaffa ett 5G-abonnemang hos Telia, Tre, Tele2 eller Telenor.

Vilka operatörer har 5G-abonnemang?

Än så länge har endast ett fåtal operatörer 5G-abonnemang. Nätet håller på att byggas ut och de virtuella operatörerna har inte fått tillgång till det än. Här hittar du mer information om vilka operatörer som har 5G-abonnemang.

Vilken surfplatta ska jag välja?

Om du vill ha en surfplatta som är 5G-redo måste du välja en modell som har plats för sim-kort och dessutom är 5G-kompatibel. Många av de senaste modellerna av surfplattor, exempelvis från Apple och Samsung, är 5G-redo.