Femte generationens mobilnät, 5G, är fortfarande i startgroparna. Hypen är stor och vi har redan börjat se hur nätet har kommit igång på vissa ställen runt om i världen och i Sverige. Mycket kommer att hända under de kommande åren när det kommer till mobilnät, det är vi säkra på. Redan nu finns det en hel del mobiltelfoner på marknaden med stöd för 5G, och fler kommer ständigt. Få full koll på 5G-läget.

5G för mobiltelefoni

Den största skillnaden mot dagens 4G kommer inte att märkas av i mobiltelefonen, utan snarare i alla IoT (Internet of Things), hemmasystem och AI-produkter. Däremot inte sagt att det inte finns fördelar med att ha en telefon som går på 5G nätet.

När 5G lanseras i stor skala förväntar vi oss pålitligare och snabbare uppkoppling än vad vi idag har. 5G ska även skapa bättre samtalstäckning, och det ska bli färre täckningsavbrott som orsakas av höga hastigheter på tåg eller bilvägar långt ifrån basstationerna.

Fördelarna med en 5G-telefon

Ny teknik som tillåter 5G

För att en mobiltelefon ska fungera på 5G krävs det att ett speciellt chip och modem är inbyggt i telefonen. De telefoner som vi använder idag som inte redan har stöd för 5G kommer alltså inte att kunna nyttja 5G-nätet när det finns tillgängligt för dig.

5G – försening på grund av lag kring säkerhet

Driftsättningen av 5G-nätet har varit något försenad. Många hoppades på en driftsättning under tidiga 2020. Förseningen har berott på den nya lagen om elektronisk kommunikation som började gälla från 1 januari 2020. Lagen kom till för att kunna stänga ute främmande makter från 5G. Det innebär att Post- och telestyrelsen – PTS som ska vara ansvarig myndighet inom lagen måste ta hänsyn till säkerheten vid tilldelning av tillstånd för tillgång till de frekvensband som behövs för 5G. Tilldelning ska också hanteras i samråd med både Försvarsmakten och Säkerhetspolisen.

Eftersom 5G är så kraftigt försenad halkar Sverige efter ordentligt vad gäller konkurrensen med andra länder. Ett flertal länder ligger redan före oss inom 5G eftersom en hel del länder redan har fått nya tillstånd för frekvensband. Bland länderna kan vi se Finland, Norge, Tyskland, Frankrike, Italien, USA, Sydkorea, Japan och Kina. Att vi är så kraftigt försenade slår också hårt mot svensk industri och näringsliv som behöver kunna använda den nya generationens mobilnät för att kunna konkurrera med internationella företag inom samma bransch.

Först ut i världen med 5G telefon

Bland de som var först ut att lansera 5G-mobiler har vi bland annat sett Samsung, Huaweii och Motorolas Moto Z3. På utvalda ställen runt om i Sverige är 5G-nätet redan igång, men det är långt ifrån heltäckande. Dessa telefoner går såklart bra att använda i 3G- och 4G-nätet också.

5G-mobiler i Sverige

Det finns en rad 5G-telefoner som har lanserats på den svenska marknaden. Här tar vi upp några exempel.

Oneplus har lanserat Oneplus 8 och Oneplus 8 Pro med stöd för 5G.

Samsung stödjer 5G med Galaxy S10 5G och Samsung Galaxy Note 10 Plus 5G. Under 2019 sålde Samsung över 6,7 miljoner 5G-mobiler trots att tekniken är begränsad. Ytterligare Samsung-modeller med stöd för 5G på den svenska marknaden är Galaxy s20 5G, Galaxy s20 Ultra 5G och Galaxy s20+ 5G. 2021 lanserades den nya S21-serien där alla modeller har stöd för 5G: Galaxy S21 5G, Galaxy S21+ 5G och Galaxy S21 Ultra 5G.

galaxy s20

Apple iPhone har ännu inte lanserat iPhone-modeller med stöd för 5G. Enligt rykten kommer den första 5G-modellen att lanseras i september 2020. Apple var inte snabba med att implementera 4G och kommer inte heller att sprinta mot att lansera 5G-telefoner. De undviker gärna barnsjukdomar och kommer med nya produkter när tekniken är mer stabil.

Huaweis modeller Mate 30 Pro 5G, Mate 30 5G och Mate 20 x 5G var ute på marknaden redan under 2019 och då sålde företaget 6,9 miljoner 5G-mobiler. På den svenska marknaden finns även Huawei P40 Pro med stöd för 5G.

huawei mate pro

Sony har även lanserat modeller med stöd för 5G. På den svenska marknaden kan man bland annat köpa Sony Xperia 1 II 5G.

Hallon

Hallon är en operatör som genom låga priser och enkla abonnemang har blivit en storfavorit på den svenska mobilmarknaden. Prismässigt ligger de bland de billigaste inom mobiltelefoni och bredband i Sverige. Hallon använder sig av Tre:s mobilnät vilket betyder att du får samma goda täckning som Tre:s abonnemang ger, men du betalar ett lägre pris. Hos Hallon får du mycket surf, bra villkor och enkla abonnemang. Välj mellan kontantkort och abonnemang med eller utan mobiltelefon. Hallon har alltid de senaste flaggskeppstelefonerna bland sitt mobilutbud.

 

 • Nät: Tre:s mobilnät
 • Mobiltelefoner: Samsung, Apple och Huawei
 • Mobiltelefoner med stöd för 5G: Samsung Galaxy s20 5G och Samsung Galaxy s20 Plus 5G
 • Surf: 4 – 100 GB surf per månad
 • Sms, samtal: Gratis samtal, sms och mms
 • Bindningstid: Ingen bindningstid
 • Andra förmåner: Spara oanvänd surf

hallon

Hallon

 • Tre:s nät
 • Ingen bindningstid
 • Låga priser

Läs mer & Beställ

 

Tre

Tre är en operatör som legat i framkant vad gäller mobilutbud, utveckling av det egna 4G-nätet och prisvärda paket med både stora och små surfmängder. Huruvida Tre blir en av de första aktörerna att erbjuda 5G på den svenska mobilmarknaden återstår att se. Idag kan du hitta prisvärda abonnemang och mobiltelefoner, flera IoT-prylar, abonnemang och mobila bredband med generös utlandssurf och det senaste inom mobiltelefoni.

 

 • Nät: Eget mobilnät
 • Mobiltelefoner: Brett utbud med Samsung, Apple, Huawei, Motorola, Razer, Doro och Sony
 • Mobiltelefoner med stöd för 5G: Samsung Galaxy s20 5G, Samsung Galaxy s20 Plus 5G, Samsung Galaxy s20 Ultra 5G och Huawei P40 Lite 5G.
 • Surf: 5 – obegränsat GB surf per månad
 • Sms, samtal: Gratis samtal, sms och mms
 • Bindningstid: 12 eller 24 månader
 • Andra förmåner: Billigare abonnemang vid bindningstid och olika prisvärda paketerbjudanden med tillbehör


Tre

 

 • Bra priser
 • Välutvecklat mobilnät
 • Generös utlandssurf

Läs mer & Beställ

 

Halebop

Om du vill använda Telias grymma täckning utan att behöva betala lika mycket som ett abonnemang från Telia kostar, då är det mobiltelefoni från Halebop som du ska skaffa. För ett lägre pris och med enklare villkor får du samma grymma täckning. Välj mellan abonnemang eller kontantkort, med eller utan mobiltelefon. Om du behöver en ny telefon i väntan på att 5G lanseras i stor skala så kan du välja en begagnad mobiltelefon från Halebop. Prisvärt, enkelt och bra – precis som deras abonnemang.

 

 • Nät: Telias mobilnät
 • Mobiltelefoner: Samsung, Apple, Huawei, Sony, Motorola, Doro och Nokia
 • Mobiltelefoner med stöd för 5G: Samsung Galaxy s20 5G, Samsung Galaxy s20 Ultra 5G, Samsung Galaxy s20 Plus 5G, Oneplus 8, Oneplus 8 Pro, Huawei P40 Pro och Sony Xperia 1 II.
 • Surf: 2 – 60 GB surf per månad
 • Sms, samtal: Gratis samtal, sms och mms samt begränsad månadspott
 • Bindningstid: Ingen bindningstid
 • Andra förmåner: E-sim, oanvänd surf sparas samt senior/studentrabatt


halebop

 

 • Telias mobilnät
 • Begagnade och nya mobiler
 • Oanvänd surf sparas

Läs mer & Beställ

Vanliga frågor och svar om 5G-mobiler med abonnemang

Vad är 5G?

5G är nästa generations mobilnät, som innebär stabilare och snabbare uppkoppling och bättre samtalskvalitet. Med 5G kommer det mobila bredbandet kunna utmana fast bredbandsuppkopplingar och dessutom är det en viktig pusselbit i det uppkopplade hemmet.

Vilka telefoner har 5G-stöd?

Om du köper en ny smartphone i dag är det högst troligt att den har stöd för 5G. Några populära 5G-telefoner är iPhone 12 Pro Max, Samsung Galaxy S21 Ultra och OnePlus 9 Pro. Du kan köpa mobilerna tillsammans med abonnemang hos många svenska operatörer.

Var hittar jag 5G-abonnemang?

5G-abonnemang är det än så länge bara de stora operatörerna, Tre, Telia, Telenor och Tele2 som erbjuder. På Surf.nu hittar du mer information om operatörerna och deras erbjudanden.

Har virtuella operatörer stöd för 5G?

Just nu håller 5G-nätet på att byggas ut för fullt, och det är bara en tidsfråga innan de stora operatörerna släpper in de virtuella operatörerna i 5G-nätet.

Vilket abonnemang är billigast?

Surf.nu hittar du de billigaste mobilabonnemangen just nu. Om det är 5G-abonnemang du är ute efter får du vända dig till Telia, Tele2, Tre eller Telenor. Nöjer du dig med 4G ett tag till finns det dock många billiga virtuella operatör som har riktigt prisvärda abonnemang.