Hallon
 • Billigaste operatören
 • Rabatt till student, barn och senior
 • Webbshop med mobiler
halebop
 • Nöjda kunder
 • Täckning i Telias nät
 • Välfylld webbshop
comviq
 • Webbshop med stort utbud
 • Rabatt till studenter, barn och seniorer
 • Familjeabonnemang
Tre
 • Ultrasnabbt nät med 5G+
 • Upp till obegränsad surf
 • De senaste modellerna i webbshollen

Bäst mobiltelefoner för äldre

Idag finns det många mobiltelefoner som är speciellt framtagna för dem som måste ha ett enkelt användargränssnitt. Till exempel mobiltillverkaren Doro säljer den här typen av mobiltelefoner och smartphones.

Man behöver dock inte köpa en telefon som är speciellt framtagen för äldre. De flesta moderna smartphones går att anpassa för användaren som ser sämre eller har sämre motorik.

Om du köper en Android med stor skärm så kan du enkelt anpassa operativsystemet så att bokstäver och ikoner blir större, och det blir både lättare att läsa och klicka på skärmen. Även iOS, operativsystemet som används av Apples iPhone, kan anpassas för den som ser dåligt eller behöver andra hjälpmedel för att använda sin telefon.

Därför kan du till exempel köpa någon av följande mobiler:

Det finns mobiltelefoner för alla

Idag kommer den ena nya mobiltelefonen efter den andra. Ofta har de många nya funktioner och uppdateringar. Det är mycket av en smaksak om man vill ha den senaste modellen eller om man nöjer sig med en lite äldre modell. En smartphone är dock att föredra för de allra flesta. En mobiltelefon är en fantastiskt trygghet, kanske framförallt för äldre personer.

Som tur är så finns det idag många specialanpassade telefoner som passar den som kanske ser eller hör lite sämre. Den svenska mobiltelefontillverkaren Doro har till exempel gått fullt ut för att skapa mobiltelefoner som passar äldre personer eller personer med funktionshinder. I deras sortiment finns både mobiler med knappar och smartphones med pekskärm och surfmöjligheter.

Specialfunktioner för äldre och funktionshindrade

Doro och vissa andra tillverkare har tagit fram telefoner som har extra tydliga displayer, förenklade menyer och stora knappar. Det finns även flera andra smarta funktioner på vissa telefoner, som till exempel möjligheten att koppla telefonen till hörslingan eller hörapparaten, något som underlättar användandet extremt mycket ifall du har dålig hörsel.

Ofta hittar du också trygghetsknappar på dessa modeller. En sådan gör att du genom en knapptryckning kan ringa till dina anhöriga, eller till någon annan förinställd hjälp. GPS-spårning och automatisk uppringning är funktioner som gör att man kan känna sig extra trygg när man till exempel tar en promenad. Skulle något olyckligt hända, exempelvis en fallolycka, är man lätt att spåra och undsätta.

För den som vill ha senaste modellen

Bara för att man är äldre så behöver det inte betyda att man inte är sugen på den senaste telefonmodellen på marknaden. Om man vill ha den senaste tekniken så är det naturligtvis möjligt. På nya telefoner så finns det många smarta funktioner som gör att telefonen kan anpassas utefter användare. Till exempel så finns det i många fall möjlighet att koppla in hörapparaten eller hörslingan till de allra senaste modellerna. Idag finns det också många appar som gör att man kan göra telefonen mer användarvänlig. Du hittar till exempel flera appar för syn- och hörselskadade.

Mobiltelefoner för äldre och/eller hörselskadade

Varför kan en speciell telefon behövas?

När man blir äldre så kan det hända att de saker som man tidigare klarade av med enkelhet inte är lika enkla att klara av. Det kan handla om att hörseln försämras, att synen blir sämre och att lederna blir mindre smidiga. Dessutom är man kanske inte intresserad av att sätta sig in i de nya tekniska innovationer som en ny mobiltelefon kan innebära. Trots detta vill de flesta ändå kunna ha en mobiltelefon. En mobiltelefon ger trygghet och gör att du kan kontakta vänner och anhöriga var du än befinner dig.

Även om många av dagens mobiltelefoner har massor av funktioner som du kanske inte är intresserad av så behöver du som är äldre eller hörselskadad inte vara utan en mobiltelefon. Det finns mobiltelefoner som är anpassade för att komma runt det som vanliga telefoner kan skapa svårigheter kring. Faktum är att en telefon kan vara en stor trygghet, och det är dessutom enklare att hålla kontakten med människor eftersom mobilen inte är beroende av den fasta telefonanslutningen.

Funktioner som underlättar mobilanvändandet

De mobiltelefoner som är speciellt anpassade för äldre eller personer med funktionshinder skiljer sig lite från de vanliga mobiltelefonerna. De har tydliga och stora knappar och skärmar och förenklade funktioner. En del av dessa telefoner har dessutom en trygghetsknapp där du genom en knapptryckning kan ringa önskat nummer. Till och med gps-spårning och automatisk uppringning finns på en del modeller. Det gör att du alltid kan känna dig trygg med att dina anhöriga vet var du befinner dig, om något olyckligt skulle inträffa. Telefonerna som är anpassade för äldre finns i många olika utföranden: Både som vanliga knapptelefoner med snabbvalsknappar och som smartphones med tydlig display.

Doro är ett varumärke som har specialiserat sig på just denna typ av telefoner. Hos dem hittar du olika varianter av användarvänliga telefoner.

En specialanpassad eller en vanlig mobiltelefon?

För en person som är äldre eller funktionshindrad så är de viktigaste egenskaperna hos en telefon att den är enkel att använda, har stöd för att koppla in hörapparaten eller höja samtalsvolymen ordentligt och är möjlig att anpassa utefter användaren, till exempel ändra storleken på text och appar.

Trots att det finns specialmärken som Doro som riktar sig till den äldre eller funktionshindrade användaren så fungerar det oftast utmärkt att använda en vanlig smartphone. De nya mobiltelefonerna är både lättanvända och kan anpassas utefter användaren.

Nedan följer en beskrivning av både Doros specialtelefoner och av vanliga telefoner som Samsung och iPhone. 

De vanliga mobiltelefonerna

Välj mellan Android eller iPhone

De flesta smartphones har en liknande design. Det har en stor skärm som även är en touchskärm. Det gör att telefonerna i princip är helt utan knappar. Det finns oftast en av- och på-knapp, volymknappar och en låsknapp någonstans på sidan av telefonen.

För att en telefon ska fungera för användaren så behöver den ett operativsystem. Operativsystemet gör att telefonens gränssnitt ser ut på ett visst sätt, och att telefonen fungerar på ett visst sätt. De största operativsystemen för mobiltelefoner är Android och iOS. iOS är unikt för alla iPhone-telefoner (Apples egna operativsystem), medans Android används av flera olika tillverkare. Samsung är den vanligaste Android-telefonen, men även tillverkare som Huawei och Sony använder sig av Android.

iphone se
iPhone SE

Skillnaden mellan Android och iPhone

Det största skillnaden mellan en Android-telefon och en iPhone är operativsystemet. Det betyder att du kommer att se en skillnad i telefonens utseende och gränssnitt. Vissa kan tycka att iPhone är aningen enklare att förstå sig på eftersom menysystemet är relativt simpelt, men sanningen är att Android-telefoner inte är särskilt knepiga dem heller.

Det finns även en skillnad i utbudet av appar. När du laddar ner appar via Google Play (Android) så har du ett större utbud än via App Store (iPhone).

Båda operativsystem är anpassningsbara när det gäller ljud- och ljusstyrka, storlek på ikoner och texter, och flera andra inställningar som gör användningen av telefonen superenkel och lätthanterlig.

Ytterligare en skillnad är alla tillbehör till telefonen. Android-telefoner använder sig mer ofta av samma typer av laddare, medans iPhone har en helt unik laddare. Eftersom iPhone inte tillverkar särskilt många modeller så finns det ett ganska stort utbud av tillbehör till dessa telefoner.

Samsung galaxy a surf
Galaxy A

Vilket operativsystem ska du välja?

Det finns inget enkelt svar på den frågan. Om du tidigare har använt Android och tycker att det fungerar bra, då rekommenderar vi att du fortsätter med det. Detsamma om du tidigare har använt en iPhone. Har du aldrig använd en smartphone, då rekommenderar vi att du hör efter vad de personer i din närhet har för operativsystem eftersom du då enkelt kan få hjälp om det är någonting som du funderar på.

Populära Android-telefoner

De populäraste Android-telefonerna tillverkas av Samsung och Xiaomi, där Samsung ligger i framkant. Båda dessa tillverkare har flera olika modeller och du hittar telefoner i flera olika prisklasser.

Samsungs främsta serie är Galaxy S-serien, och denna serie är lite dyrare än de övriga telefonerna från tillverkaren. Xiaomis smartphones ligger något lägre i prisklass än Samsungs dyraste modeller.

Samsung har även sin A-serie – en serie med smartphones som ligger lite lägre i pris än S-serien som som har de flesta funktioner man kan önska sig. A-serien har många modeller som kan passa äldre användare. Genom Bluetooth är det möjligt att koppla ihop mobiltelefonen med hörapparaten.

Populära iPhone-telefoner

iPhone har ett lite mer begränsat utbud av smartphones jämfört med Android och Samsung. Det finns tre iPhone-serier man kan välja på: standardserien, Pro-serien och SE.

För dig som kanske inte vill spendera så mycket som möjligt på en telefon så är en iPhone SE ett bra alternativ. Detta är Apples budget-modell – den är lite billigare och har lite enklare funktioner än övriga modeller.

Alla iPhone-modeller går att koppla ihop med hörapparaterna, och du kan även anpassa storleken på gränssnittet så att det passar dig. iPhone har ett relativt enkelt navigeringssystem och upplevs lättanvänt av många, dock är iPhone oftast dyrare än likvärdiga Android-telefoner.

Doro

Specialiserade på telefoner för seniorer

Doro är ett svenskt företag med bas i Malmö. De har specialiserat sig på att ta fram telefoner som är anpassade för äldre personer.

Doro började sin bana för mer än 40 år sedan, och de tog då fram vanliga hemtelefoner till privatpersoner och företag. Doro upptäckte att det fanns ett behov av enklare telefoner som var anpassade för äldre och funktionshindrade människor. Det hade helt enkelt bildats ett glapp i marknaden i och med att telefonerna blev allt mer utvecklade. Vid 2008 – 2009 lade företaget därför om fokus och började koncentrera sig på att tillverka telefoner för den växande gruppen seniorer. Detta visade sig vara ett smart drag då Doro idag är ett blomstrande företag. Dorotelefoner säljs nu i många delar av världen och du kan hitta deras telefoner i mer än 30 olika länder.

Doro-telefonernas speciella egenskaper

Doro har ett brett sortiment av både smartphones och traditionella telefoner med knappsats. Telefonerna är utrustade med funktioner som ökar tryggheten och förenklar användandet. Dessa är bland annat: stora och lättlästa knappar, kortnummer, trygghetsknapp, visuell ringindikator, högt och tydligt ljud. Smartphonemodellerna har i sin tur ett förenklat internet. Vissa modeller har även automatiskt uppringning och möjlighet till GPS-lokalisering av ägaren.

I sortimentet av Doro finns serierna Doro Phone Easy, Doro Secure och Doro Liberto.

Doro Phone Easy finns med både öppen och vikbar skärm. Doro Secure är en öppen modell med tydliga snabbvalknappar där man kan skriva upp numret till de närmaste. Doro Liberto är Doros Smartphonemodell.

Doro seniormobil
Doro 8080

Doro smartphone

I ett samhälle där mycket kretsar kring telefonen, och då främst den smarta telefonen, såg Doro ett behov av en anpassad smartphone. Tanken är att man inte ska vara begränsad till att bara använda traditionella telefoner bara för att man ser eller hör sämre, eller helt enkelt vill ha en enkel telefon. År 2013 tog Doro fram sin allra första smartphone: Doro Liberto 810. Nu har Doros utbud av smartphones utökats med fler modeller.

Doros Android Smartphone har samma tydlighet och förenklade funktioner som Doros övriga telefoner, men även internetanslutning och pekskärm. Operativsystemet på telefonen är en förenklad version av Android. Ett operativsystem är det program som gör att datorn i telefonen kan kommunicera med de program som du vill använda, till exempel din mail. Det är helt enkelt det som du ser i din skärm.

Doros Androidtelefon finns i både enklare och lite mer avancerade modeller. Hos Doro är det enkelt att hitta en mobiltelefon som passar ens tekniska kunskaper perfekt.

När man som hörselskadad vill ha en vanlig telefon

Om du som hörselskadad inte är intresserad av att köpa en speciell telefon, utan hellre vill ha en vanlig modell så är det självklart möjligt. Nu finns det nämligen hörapparater och tillbehör som gör att du kan koppla ihop en vanlig telefon med hörapparaten. Du slipper alltså ta ut hörapparaten för att kunna svara i telefonen och kan använda en telefon med så många olika funktioner som du önskar.

Mobil med seniorabonnemang

Det finns flera mobiloperatörer som erbjuder seniorabonnemang. Oftast innebär detta att du får extra mycket surf inkluderat i ditt abonnemang. Några av de operatörer som erbjuder seniorabonnemang är Hallon, Fello, Vimla och Comviq. Hos Hallon och Comviq kan du köpa till en mobiltelefon som du sedan delbetalar på varje månad.

En annan sak som skiljer operatörerna åt är hur man kontaktar deras kundtjänst. Vissa operatörer har kundtjänst över telefon, medan andra endast erbjuder kundtjänst över internet.

Vilken support erbjuder operatörerna?
Operatör
Support
Hallon Chatt och forum
Halebop Chatt och mejl
Comviq Chatt, mejl och telefon
Fello Chatt och telefon

Mobiltelefon till abonnemanget

När du skaffar en ny telefon så kan det vara en god idé att skaffa en paketdeal med abonnemang och mobiltelefon samtidigt. När du väljer båda dessa från samma operatör så kan du få ett bra pris, och dessutom så blir administrationen enklare eftersom både telefon och abonnemang kommer på samma faktura. När du köper en telefon med abonnemang kan du välja att köpa telefonen på avbetalning, vilket betyder att du delbetalar en liten del av telefonen varje månad.

När du skaffar en telefon på delbetalning så finns det några saker du ska tänka på:

Seniorvänliga operatörer

Mobiltelefon med Hallon-abonnemang

Du kan köpa de senaste telefonerna hos mobiloperatören Hallon. Dessutom så har de riktigt billiga abonnemang, som blir ännu bättre för dig som klickar i att du är 55 plus. Operatören Hallon låter dig köpa en mobiltelefon på avbetalning utan att du har någon bindningstid på abonnemanget. Det betyder att du kan byta abonnemang om du vill ha mer eller mindre surf.

 • Mobilabonnemang: Hallon har flera mobilabonnemang med seniorrabatt
 • Mobildata: 3-16 GB med seniorabonnemang, 4-100 GB med standardabonnemang
 • Bindningstid: Ingen bindningstid, delbetala mobilen 24 mån
 • Mobilnät: Tres mobilnät

Hallon recension

 • Ingen bindingstid
 • Extra mycket surf för seniorer
 • Samtal & SMS ingår

Läs mer & Beställ

Mobiltelefon med Comviq-abonnemang

Comviq säljer fullmatade abonnemang tillsammans med mobiler. Du väljer själv vilken surfmängd ska ingå i mobilabonnemanget och vilken telefon du vill ha. Dessutom så kan du som är 55 plus ta del av extra billiga abonnemang och mobiltelefoner. Välj mellan flera olika telefoner och surfmängder och njut av ett abonnemang som passar just dig.

 • Mobilabonnemang: Comviq har flera olika abonnemang med seniorrabatt
 • Surfmängd: 6 – 50 GB med seniorabonnemang, 6 – 100 GB med standardabonneamng
 • Bindningstid: 24 eller 36 månader
 • Mobilnät: Tele2 och Telenor mobilnät


Comviq

 • Alltid billigt
 • Seniorrabatt på abonnemang
 • Nöjda kunder

Läs mer & Beställ

Mobiltelefon med Halebop-abonnemang

Halebop är den lilla operatören i det stora mobilnätet. Halebop ägs nämligen av Telia och använder sig därför av Telias nät. Den största skillnaden mellan Halebop och Telia är att Halebop har schyssta priser och väldigt nöjda kunder. Hos Halebop finns flera olika telefoner i deras webbshop.
Halebop erbjuder inte seniorrabatt.

 • Mobilabonnemang: Halebop har flera olika alternativ
 • Surfmängd: 2-100 GB
 • Bindningstid: 0, 12, 24 eller 36 månader
 • Mobilnät: Telias nät


halebop

 • Sveriges nöjdaste kunder
 • Stort utbud av telefoner
 • Bra täckning över hela Sverige

Läs mer & Beställ

Mobiltelefon med Tre-abonnemang

Tre har alla de senaste modellerna av mobiltelefoner i sitt sortiment. Tre har ett mycket snabbt mobilnät och bra täckning över hela Sverige. Tre har abonnemang med upp till obegränsad surf, men i ingen seniorrabatt.

 • Mobilabonnemang: Tre har flera olika alternativ på abonnemang
 • Mobildata: 5 GB – obegränsad surf
 • Bindningstid: 12, 24 eller 36 månader
 • Mobilnät: Tres mobilnät


Tre

 • Bra pris
 • Snabbt mobilnät med 5G+
 • Bra täckning

Läs mer & Beställ

Seniorabonnemang hos Vimla

Hos Vimla kan du teckna ett seniorabonnemang med mer surf för pengarna jämfört med de ordinarie abonnemangen. Vimla erbjuder second hand-telefoner i samarbete med Renewed.

 • Mobilabonnemang: Vimla har flera mobilabonnemang med seniorrabatt
 • Mobildata: 3-75 GB med seniorabonnemang, 3-100 GB med standardabonnemang
 • Bindningstid: Ingen bindningstid
 • Mobilnät: Telenors mobilnät


Vimla recension

 • Ingen bindingstid
 • Extra mycket surf för seniorer
 • Samtal & SMS ingår

Läs mer & Beställ

Seniorabonnemang hos Fello

Fello erbjuder inte mobiltelefoner, men de har riktigt prisvärda seniorabonnemang. Alla över 55 år kan teckna ett seniorabonneamng. En stor fördel med Fello, jämfört med många andra lågprisoperatörer, är att de erbjuder telefonsupport.

 • Mobilabonnemang: Fello har flera mobilabonnemang med seniorrabatt
 • Mobildata: 3-35 GB med seniorabonnemang, 3-24 GB med standardabonnemang
 • Bindningstid: Ingen bindningstid
 • Mobilnät: Telias mobilnät


Fello recension

 • Ingen bindingstid
 • Extra mycket surf för seniorer
 • Samtal & SMS ingår

Läs mer & Beställ

Vanliga frågor och svar om mobiltelefoner för äldre

Vilken mobil är bäst för äldre?

Det är en fråga om tycke och smak. Många äldre uppskattar den senaste tekniken, och då rekommenderar vi mobiltelefoner från Samsung, Apple, Sony eller Xiaomi. Är enkelhet i fokus är i stället mobiltelefoner från Doro ett bra val.

Vilket seniorabonnemang är bäst?

Bäst seniorabonnemang har virtuella operatörer som Hallon, Vimla och Fello. Är det kundsupport du värderar högst är Fello det bästa valen. Prismässigt är Vimla och Hallon de bästa valen. Här hittar du de bästa abonnemangen för seniorer just nu.

Varför är Doro bättre för seniorer?

Doro är en mer lättanvänd telefon, med stora knappar, vilket hjälper den som har svårt att se eller inte är van vid hur moderna smarta telefoner fungerar.

Vilken operatör är bäst för seniorer?

Hallon, Vimla eller Fello med seniorrabatt är andra bra alternativ för senioren som vill betala så lite som möjligt för mobilabonnemang.

Finns det mobiltelefoner med seniorrabatt?

Det är inte så vanligt med erbjudande på mobiltelefoner som riktar sig endast till seniorer. Desto vanligare är det dock med abonnemang med seniorrabatt. Sådan har exempelvis Hallon, Vimla och Fello.