Bäst mobiltelefon för äldre (seniorer & pensionärer)

4G

Doro 7011 med Telenor

Doro 7011 med Telenor Doro 7011 med Telenor

Fria Samtal

Fria Sms

3 - Obegränsat GB Surf
från 279 kr/mån
LÄS MER & BESTÄLL
4G

iPhone 7 med Telenor

iPhone 7 med Telenor iPhone 7 med Telenor

Fria Samtal

Fria Sms

3 - Obegränsat GB Surf
från 279 kr/mån
LÄS MER & BESTÄLL
3G

Doro 8080 med Telenor

Doro 8080 med Telenor Doro 8080 med Telenor

Fria Samtal

Fria Sms

3 - Obegränsat GB Surf
från 389 kr/mån
LÄS MER & BESTÄLL
4G

iPhone SE med Hallon

iPhone SE med Hallon iPhone SE med Hallon

Fria Samtal

Fria Sms

4 - 100 GB Surf
från 329 kr/mån
LÄS MER & BESTÄLL
4G

iPhone 7 med Hallon

iPhone 7 med Hallon iPhone 7 med Hallon

Fria Samtal

Fria Sms

4 - 100 GB Surf
från 294 kr/mån
LÄS MER & BESTÄLL

Bäst mobiltelefoner för äldre

Idag finns det många mobiltelefoner som är speciellt framtagna för dem som måste ha ett enkelt användargränssnitt. Några av de bästa mobiltelefonerna för äldre just nu är:

 • Doro 8080
 • Doro 7011
 • iPhone 7
 • Samsung Galaxy A50
 • Doro 8035
 • iPhone SE
 • Samsung Galaxy Xcover 4s
 • Huawei P20 Lite
 • Samsung Galaxy S9
 • Samsung Galaxy S10e

 

iphone se

Man behöver dock inte köpa en telefon som är speciellt framtagen för äldre. De flesta moderna smartphones går att anpassa för användaren som ser sämre eller har sämre motorik. Om du köper en Android med stor skärm så kan du enkelt anpassa operativsystemet så att bokstäver och ikoner blir större, och det blir både lättare att läsa och klicka på skärmen. Därför kan du till exempel köpa någon av följande mobiler:

Det finns mobiltelefoner för alla

Idag kommer den ena nya mobiltelefonen efter den andra. Ofta har de många nya funktioner och uppdateringar. För den som är äldre kan det dock bli både svårt och ointressant att hänga med i utvecklingen, men det innebär naturligtvis inte att man inte kan äga en mobiltelefon eller en smartphone. En mobiltelefon är en fantastiskt trygghet, kanske framförallt för äldre personer.

Som tur är så finns det idag många specialanpassade telefoner som passar den som kanske ser eller hör lite sämre. Den svenska mobiltelefontillverkaren Doro har till exempel gått full ut i att skapa mobiltelefoner som passar äldre personer eller personer med funktionshinder. I deras sortiment finns både vanliga mobiler och smartphones (telefoner som du kan använda internet på).

Specialfunktioner för äldre och funktionshindrade

Doro och vissa andra tillverkare har tagit fram telefoner som har extra tydliga displayer, förenklade menyer och stora knappar. Det finns även flera andra smarta funktioner på vissa telefoner, som till exempel möjligheten att koppla telefonen till hörslingan eller hörapparaten, något som underlättar användandet extremt mycket ifall du har dålig hörsel. Ofta hittar du också trygghetsknappar på dessa modeller. En sådan gör att du genom en knapptryckning kan ringa till dina anhöriga, eller till någon annan förinställd hjälp. GPS-spårning och automatisk uppringning är funktioner som gör att man kan känna sig extra trygg när man till exempel tar en promenad. Skulle något olyckligt hända, exempelvis en fallolycka, är man lätt att spåra och undsätta.

Mobiler for pensionarer

För den som vill ha senaste modellen

Bara för att man är äldre så behöver det inte betyda att man inte är sugen på den senaste telefonmodellen på marknaden. Om man vill ha den senaste tekniken så är det naturligtvis möjligt. På nya telefoner så finns det många smarta funktioner som gör att telefonen kan anpassas utefter användare. Till exempel så finns det i många fall möjlighet att koppla in hörapparaten eller hörslingan till de allra senaste modellerna. Idag finns det också många appar som gör att man kan göra telefonen mer användarvänlig. Du hittar till exempel flera appar för syn- och hörselskadade.

Mobiltelefoner för äldre och/eller hörselskadade

Varför kan en speciell telefon behövas?

När man blir äldre så kan det hända att de saker som man tidigare klarade av med enkelhet inte är lika enkla att klara av. Det kan handla om att hörseln försämras, att synen blir sämre och att lederna blir mindre smidiga. Dessutom är man kanske inte intresserad av att sätta sig in i de nya tekniska innovationer som en ny mobiltelefon kan innebära.Trots detta vill de flesta ändå kunna ha en mobiltelefon. En mobiltelefon ger trygghet och gör att du kan kontakta vänner och anhöriga var du än befinner dig.

Även om många av dagens mobiltelefoner har massor av funktioner som du kanske inte är intresserad av så behöver du som är äldre eller hörselskadad inte vara utan en mobiltelefon. Det finns mobiltelefoner som är anpassade för att komma runt det som vanliga telefoner kan skapa svårigheter kring. Faktum är att en telefon kan vara en stor trygghet, och det är dessutom enklare att hålla kontakten med människor eftersom mobilen inte är beroende av den fasta telefonanslutningen.

Funktioner som underlättar mobilanvändandet

De mobiltelefoner som är speciellt anpassade för äldre eller personer med funktionshinder skiljer sig lite från de vanliga mobiltelefonerna. De har tydliga och stora knappar och skärmar och förenklade funktioner. En del av dessa telefoner har dessutom en trygghetsknapp där du genom en knapptryckning kan ringa önskat nummer. Till och med gps-spårning och automatisk uppringning finns på en del modeller. Det gör att du alltid kan känna dig trygg med att dina anhöriga vet var du befinner dig, om något olyckligt skulle inträffa. Telefonerna som är anpassade för äldre finns i många olika utföranden: Både som vanliga knapptelefoner med snabbvalsknappar och som smartphones med tydlig display.

Doro är ett varumärke som har specialiserat sig på just denna typ av telefoner. Hos dem hittar du olika varianter av användarvänliga telefoner.

 

En specialanpassad eller en vanlig mobiltelefon?

För en person som är äldre eller funktionshindrad så är de viktigaste egenskaperna hos en telefon att den är enkel att använda, har stöd för att koppla in hörapparaten eller höja samtalsvolymen ordentligt och är möjlig att anpassa utefter användaren, till exempel ändra storleken på text och appar.

Trots att det finns specialmärken som Doro som riktar sig till den äldre eller funktionshindrade användaren så fungerar det oftast utmärkt att använda en vanlig smartphone. De nya mobiltelefonerna är både lättanvända och kan anpassas utefter användaren.

Nedan följer en beskrivning av både Doros specialtelefoner och av vanliga telefoner som Samsung och iPhone. 

De vanliga mobiltelefonerna

Välj mellan Android eller iPhone

iphone se

iPhone SE

De flesta smartphones ser till största del likadan ut. Det har en stor skärm som även är en touchskärm. Det gör att telefonerna i princip är helt utan knappar. Det finns oftast en av- och på-knapp, volymknappar och en låsknapp någonstans på sidan av telefonen.

För att en telefon ska fungera för användaren så behöver den ett operativsystem. Operativsystemet gör att telefonens gränssnitt ser ut på ett visst sätt, och att telefonen fungerar på ett visst sätt. De största operativsystemen för mobiltelefoner är Android och iOS. iOS är unikt för alla iPhone-telefoner (Apples egna operativsystem), medans Android används av flera olika tillverkare. Samsung är den vanligaste Android-telefonen, men även tillverkare som Huawei och Sony använder sig av Android.

Skillnaden mellan Android och iPhone

Det största skillnaden mellan en Android-telefon och en iPhone är operativsystemet. Det betyder att du kommer att se en skillnad i telefonens utseende och gränssnitt. Vissa kan tycka att iPhone är aningen enklare att förstå sig på eftersom menysystemet är relativt simpelt, men sanningen är att Android-telefoner inte är särskilt knepiga dem heller.

Det finns även en skillnad i utbudet av appar. När du laddar ner appar via Google Play (Android) så har du ett större utbud än via Itunes (iPhone).

Båda operativsystem är anpassningsbara när det gäller ljud- och ljusstyrka, storlek på ikoner och texter, och flera andra inställningar som gör användningen av telefonen superenkel och lätthanterlig.

Ytterligare en skillnad är alla tillbehör till telefonen. Android-telefoner använder sig mer ofta av samma typer av laddare, medans iPhone har en helt unik laddare. Eftersom iPhone inte tillverkar särskilt många modeller så finns det ett ganska stort utbud av tillbehör till dessa telefoner.

Vilket operativsystem ska du välja?

Det finns inget enkelt svar på den frågan. Om du tidigare har använt Android och tycker att det fungerar bra, då rekommenderar vi att du fortsätter med det. Detsamma om du tidigare har använt en iPhone. Har du aldrig använd en smartphone, då rekommenderar vi att du hör efter vad de personer i din närhet har för operativsystem eftersom du då enkelt kan få hjälp om det är någonting som du funderar på.

Populära Android-telefoner

samsungs

Samsung Galaxy S9

De populäraste Android-telefonerna tillverkas av Samsung och Huawei, där Samsung ligger i framkant. Båda dessa tillverkare har flera olika modeller och du hittar telefoner i flera olika prisklasser.

Samsungs främsta serie är Galaxy S-serien, och denna serie är lite dyrare än de övriga telefonerna från tillverkaren. Huaweis senaste topptelefon är P30, och även denna är aningen dyrare än övriga modeller från tillverkaren.

Samsung Galaxy S9 har utrustats med ett ”enkelt läge” vilket gör skärmen extra tydlig och navigeringen ännu enklare. Den har även trådlös laddning, vilket underlättar för funktionshindrade. Det är en av Samsungs tidigare A-klass modeller och är en riktigt bra telefon. Genom Bluetooth är det möjligt att koppla ihop mobiltelefonen med hörapparaten.

Huaweis modell P20 Lite är en något billigare modell som även den använder Android. Det är en lagom stor telefon som även den går att koppla ihop med en hörapparat. För dig som vill ha en utmärkt telefon för ett lägre pris, då är Huawei ett bra val.

Populära iPhone-telefoner

En gång i tiden har alla iPhone-modeller varit populära. iPhone lanserar nämligen bara en serie per år. För dig som kanske inte vill spendera så mycket som möjligt på en telefon så är en iPhone 6S eller 7 ett bra alternativ. Dessa finns fortfarande att köpa hos mobiloperatörerna, men eftersom de har några år på nacken så är de betydligt billigare än de senaste modellerna.

Både iPhone 6S och iPhone 7 går att koppla ihop med hörapparaterna, och du kan även anpassa storleken på gränssnittet så att det passar dig. Iphone har ett relativt enkelt navigeringssystem och upplevs enkelt av många, dock är iPhone oftast dyrare än likvärdiga Android-telefoner.

Doro

Specialiserade på telefoner för seniorer

Doro är ett svenskt företag som sitter i Lund. De har specialiserat sig på att ta fram telefoner som är anpassade för äldre personer.

Doro började sin bana för mer än 38 år sedan, och de tog då fram vanliga hemtelefoner till privatpersoner och företag. Doro upptäckte att det fanns ett behov av enklare telefoner som var anpassade för äldre och funktionshindrade människor. Det hade helt enkelt bildats ett glapp i marknaden i och med att telefonerna blev allt mer utvecklade. Vid 2008 – 2009 lade företaget därför om fokus och började koncentrera sig på att tillverka telefoner för den växande gruppen seniorer. Detta visade sig vara ett smart drag då Doro idag är ett blomstrande företag. Dorotelefoner säljs nu i många delar av världen och du kan hitta deras telefoner i mer än 30 olika länder.

Doro-telefonernas speciella egenskaper

Doro 8080

Doro har ett brett sortiment av både smartphones och traditionella telefoner med knappsats. Telefonerna är utrustade med funktioner som ökar tryggheten och förenklar användandet. Dessa är bland annat: Stora och lättlästa knappar, kortnummer, trygghetsknapp, visuell ringindikator, högt och tydligt ljud. Smartphonemodellerna har i sin tur ett förenklat internet. Vissa modeller har även automatiskt uppringning och möjlighet till GPS-lokalisering av ägaren.

I sortimentet av Doro finns serierna Doro Phone Easy, Doro Secure och Doro Liberto.

Doro Phone Easy finns med både öppen och vikbar skärm. Doro Secure är en öppen modell med tydliga snabbvalknappar där man kan skriva upp numret till de närmaste. Doro Liberto är Doros Smartphonemodell.

Doro smartphone

I ett samhälle där mycket kretsar kring telefonen, och då främst den smarta telefonen, såg Doro ett behov av en anpassad smartphone. Tanken är att man inte ska vara begränsad till att bara använda traditionella telefoner bara för att man ser eller hör sämre, eller helt enkelt vill ha en enkel telefon. År 2013 tog Doro fram sin allra första smartphone: Doro Liberto 810. Nu har Doros utbud av smartphones utökats med fler modeller, bland annat Doro 8030, Doro Liberto 820, Doro Liberto 820 mini och Doro Liberto 825.

Doros Android Smartphone har samma tydlighet och förenklade funktioner som Doros övriga telefoner, men även internetanslutning och pekskärm. Operativsystemet på telefonen är en förenklad version av Android. Ett operativsystem är det program som gör att datorn i telefonen kan kommunicera med de program som du vill använda, till exempel din mail. Det är helt enkelt det som du ser i din skärm.

Doros Androidtelefon finns i både enklare och lite mer avancerade modeller, där de mest lättanvända är Doro 8030 och Doro Liberto 825.

När man som hörselskadad vill ha en vanlig telefon

Om du som hörselskadad inte är intresserad av att köpa en speciell telefon, utan hellre vill ha en vanlig modell så är det självklart möjligt. Nu finns det nämligen hörapparater och tillbehör som gör att du kan koppla ihop en vanlig telefon med hörapparaten. Du slipper alltså ta ut hörapparaten för att kunna svara i telefonen och kan använda en telefon med så många olika funktioner som du önskar.

Mobil med seniorabonnemang

Det finns flera mobiloperatörer som erbjuder seniorabonnemang. Oftast innebär detta att du får extra mycket surf inkluderat i ditt abonnemang. De operatörer som erbjuder seniorabonnemang är i dagsläget Hallon, Vimla och Comviq. Hos Hallon och Comviq kan du köpa till en mobiltelefon som du sedan delbetalar på varje månad.

Mobiltelefon till abonnemanget

När du skaffar en ny telefon så kan det vara en god idé att skaffa en paketdeal med abonnemang och mobiltelefon samtidigt. När du väljer båda dessa från samma operatör så kan du få ett bra pris, och dessutom så blir administrationen enklare eftersom både telefon och abonnemang kommer på samma faktura. När du köper en telefon med abonnemang kan du välja att köpa telefonen på avbetalning, vilket betyder att du delbetalar en liten del av telefonen varje månad.

När du skaffar en telefon på delbetalning så finns det några saker du ska tänka på:

Den totala summan av telefonen. Kolla vad den totala kostnaden för telefonen blir när du har betalat av hela mobiltelefonen. Detta för att se att priset för mobilen i slutändan inte blir orimligt högt. Till exempel, om en telefon kostar 5000 kronor när du köper den direkt, då ska du inte gå med på att totalsumman för avbetalningen av mobiltelefonen blir 10 000 kr.

Bindningstid på telefon. När du skaffar en telefon på avbetalning så är det inte ovanligt att du binder upp dig i 24 månader. Det betyder dels att du ska ha betalat av hela telefonen inom 24 månader, men även att du är låst hos operatören under denna tid.

Bindningstid på abonnemang. Bara för att du har bindningstid på telefonen så behöver du inte ha det på abonnemanget. Ett abonnemang utan bindningstid betyder att du är fri att byta abonnemang hos operatören, eller till och med mellan operatörer. Tänk dock på att du kan få riktigt fördelaktiga priser på både abonnemang och telefon om du väljer att binda både telefon och abonnemang.

Seniorvänliga operatörer

Mobiltelefon med Halebop-abonnemang

Halebop är den lilla operatören i det stora mobilnätet. Halebop ägs nämligen av Telia och använder sig därför av Telias nät. Den största skillnaden mellan Halebop och Telia är att Halebop har schyssta priser och väldigt nöjda kunder. Du får alltså samma goda täckning som Telia erbjuder, men till ett lägre pris. Hos Halebop finns flera olika telefoner, och du kan även välja att köpa en begagnad telefon på delbetalning.

 

 • Mobilabonnemang: Halebop har flera olika alternativ
 • Surfmängd: 2-60 GB
 • Bindningstid: 0, 12 eller 24 månader
 • Mobilnät: Telias nät

halebop

 

 • Sveriges nöjdaste kunder
 • Behåll oanvänd surf
 • Bra täckning över hela Sverige

 

Läs mer & Beställ

 

Mobiltelefon med Comviq-abonnemang

Comviq säljer fullmatade abonnemang tillsammans med mobiler. Du väljer själv vilken surfmängd ska ingå i mobilabonnemanget och vilken telefon du vill ha. Dessutom så kan du som är 55 plus ta del av extra billiga abonnemang och mobiltelefoner. Välj mellan flera olika telefoner och surfmängder och njut av ett abonnemang som passar just dig.

 • Mobilabonnemang: Comviq har flera olika abonnemang med seniorrabatt
 • Surfmängd: 10 eller 40 GB
 • Bindningstid: 24 månader
 • Mobilnät: Tele2, Telenor och Telias mobilnät

Comviq

 

 • Alltid billigt
 • Seniorrabatt på abonnemang
 • Nöjda kunder

 

Läs mer & Beställ

 

Mobiltelefon med Hallon-abonnemang

Du kan köpa de senaste telefonerna hos mobiloperatören Hallon. Dessutom så har de riktigt billiga abonnemang, som blir ännu bättre för dig som klickar i att du är 55 plus. Operatören Hallon låter dig köpa en mobiltelefon på avbetalning utan att du har någon bindningstid på abonnemanget. Det betyder att du kan byta abonnemang om du vill ha mer eller mindre surf.

 

 • Mobilabonnemang: Hallon har flera mobilabonnemang med seniorrabatt
 • Mobildata: 3-16 GB med seniorabonnemang, 4-100 GB med standardabonnemang
 • Bindningstid: Ingen bindningstid, delbetala mobilen 24 mån
 • Mobilnät: Tres mobilnät

Hallon recension

 

 • Ingen bindingstid
 • Extra mycket surf för seniorer
 • Samtal & SMS ingår

 

Läs mer & Beställ

 

Mobiltelefon med Tre-abonnemang

Tre har alla de senaste modellerna av mobiltelefoner i sitt sortiment och du kan köpa dem med eller utan abonnemang. Du kan även hitta flera telefoner som är lite mer ovanliga eller betydligt billigare än de hetaste mobilerna. Tre har ett mycket snabbt mobilnät och bra täckning över hela Sverige. Hos Tre får du ett riktigt bra pris på både abonnemang och telefon eftersom du binder abonnemanget i 24 månader.

 

 • Mobilabonnemang: Tre har flera olika alternativ på abonnemang
 • Mobildata: 5 GB – obegränsad surf
 • Bindningstid: 24 månader
 • Mobilnät: Tres mobilnät

Tre

 

 • Bra pris
 • Snabbt mobilnät
 • Bra täckning

 

Läs mer & Beställ

 

Mobiltelefon med Telenor-abonnemang

Telenor är en trygg och stabil partner med flera olika mobiltelefoner och abonnemang. Du kan välja att delbetala din mobil på 24 månader och kan båda addera telefonen till befintligt abonnemang, eller skaffa ett nytt abonnemang. De är en av få operatörer som erbjuder ett mobilabonnemang med obegränsad surf, och du får använda surfen i 41 länder. Perfekt abonnemang för dig som ofta reser utomlands och alltid vill ha tillgång till internet.

 

 • Mobilabonnemang: Telenor har flera olika abonnemang
 • Mobildata: 3 GB – obegränsad surf
 • Bindningstid: 24 månader
 • Mobilnät: Eget mobilnät

telenor

 

 • Bra täckning
 • Snabbt mobilnät
 • Mycket surf

 

Läs mer & Beställ

Frågor och svar

Vilken mobil är bäst för äldre?

Det är en fråga om tycke och smak. Många äldre uppskattar den senaste tekniken, och då rekommenderar vi mobiltelefoner från Samsung, Apple eller Xiaomi. Är enkelhet i fokus är i stället mobiltelefoner från Doro ett bra val.

Vilket seniorabonnemang är bäst?

Bäst seniorabonnemang har virtuella operatörer som Karma Mobil, Hallon, Vimla och Fello. Är det kundsupport du värderar högst är Karma Mobil och Fello de bästa valen. Prismässigt är Vimla och Hallon de bästa valen. Här hittar du de bästa abonnemangen för seniorer just nu.

Varför är Doro bättre för seniorer?

Doro är en mer lättanvänd telefon, med stora knappar, vilket hjälper den som har svårt att se eller inte är van vid hur moderna smarta telefoner fungerar.

Vilken operatör är bäst för seniorer?

Karma Mobil är en operatör som riktar sig särskilt till seniorer. De har låga priser men samtidigt en mycket bra kundsupport, och extratjänster som många äldre uppskattar. Hallon, Vimla eller Fello med seniorrabatt är andra bra alternativ för senioren som vill betala så lite som möjligt för mobilabonnemang.

Finns det mobiltelefoner med seniorrabatt?

Det är inte så vanligt med erbjudande på mobiltelefoner som riktar sig endast till seniorer. Desto vanligare är det dock med abonnemang med seniorrabatt. Sådan har exempelvis Hallon, Vimla och Fello.