Bäst mobiltelefon för äldre (seniorer & pensionärer)

4G

Doro 7070 med Halebop


Fria Samtal

Fria Sms

2-40 Gb data
från 179 kr
LÄS MER & BESTÄLL
4G

Nokia 3.1 med Halebop


Fria Samtal

Fria Sms

2-40 Gb data
från 159 kr
LÄS MER & BESTÄLL
3G

Doro PhoneEasy 530x med Telenor


Fria Samtal

Fria Sms

3 - Obegränsat Gb data
från 269 kr
LÄS MER & BESTÄLL
4G

Doro 8035


Fria Samtal

Fria Sms

3 - Obegränsat Gb data
från 299 kr
LÄS MER & BESTÄLL
4G

Samsung Galaxy Xcover 4


Fria Samtal

Fria Sms

3 - Obegränsat Gb data
från 339 kr
LÄS MER & BESTÄLL

Bäst mobiltelefoner för äldre

Det finns idag många mobiltelefoner speciellt framtagna för dem som måste ha ett enkelt användargränssnitt. Några av de bästa mobiltelefonerna för äldre just nu är:

  • Doro 7070
  • Nokia 3.1
  • Doro PhoneEasy 530X
  • Doro 8035
  • iPhone SE
  • Samsung Galaxy Xcover 4

 

Man behöver dock inte köpa en telefon speciellt framtagen för äldre. De flesta moderna smartphones går att anpassa för dem som ser sämre eller har sämre motorik. Köp en Android med stor skärm och du kan enkelt senioranpassa operativsystemet så att bokstäver och ikoner blir stora och lätta att läsa och klicka på. Du kan därför till exempel köpa någon av följande mobiler:

Det finns mobiltelefoner för alla

Idag kommer den ena nya mobiltelefonen efter den andra ut på marknaden. Ofta har de många nya funktioner och uppdateringar. För den som är äldre kan det dock vara svårt att hänga med i utvecklingen, men det innebär naturligtvis inte att man inte kan äga en mobiltelefon eller till och med en smartphone. En mobiltelefon är en fantastiskt trygghet, kanske speciellt för äldre personer. Som tur är finns det idag specialanpassade telefoner på marknaden för den som kanske ser eller hör lite dåligt. Den svenska mobiltelefontillverkaren Doro har till exempel helt gått in för att skapa mobiltelefoner som passar äldre personer eller personer med funktionshinder. I deras sortiment finns både vanliga mobiler och så kallade smartphones som du kan surfa på nätet med.

Specialfunktioner för äldre och funktionshindrade

Doro och vissa andra tillverkare tar fram telefoner som har extra tydliga displayer, förenklade menyer och stora knappar. Även andra smarta funktioner finns på många telefoner, till exempel finns det möjlighet att koppla telefonen till hörslingan eller hörapparaten, något som underlättar användandet mycket om du har dålig hörsel. Du hittar också ofta en trygghetsknapp på dessa modeller. En sådan gör att du enkelt kan ringa till dina anhöriga eller ringa på hjälp med bara en enda knapptryckning. GPS-spårning och automatisk uppringning är funktioner som gör att man kan känna sig trygg när man till exempel bestämmer sig för att ta en promenad. Skulle något hända, exempelvis en fallolycka, är man  lätt att spåra och undsätta.

Mobiler for pensionarer

För den som vill ha senaste modellen

Bara för att man är äldre behöver det inte betyda att man inte är sugen på den senaste telefonmodellen på marknaden. Om man vill ha den senaste tekniken är det naturligtvis också möjligt. På nya telefoner finns många smarta funktioner som gör att de kan anpassas till användare. Till exempel finns i många fall möjlighet att koppla in hörapparaten eller hörslingan även till de allra senaste modellerna. Idag finns också många appar som man kan göra telefonen mer användarvänlig med. Du hittar till exempel många appar för syn- och hörselskadade i det enorma app-utbudet.

Mobiltelefoner för äldre och/eller hörselskadade

Varför kan en speciell telefon behövas?

När man blir äldre händer det att saker man klarat med enkelhet förut blir svårare: Det kan vara att man börjar höra dåligt, att synen blir sämre och lederna mindre smidiga. Dessutom är man kanske inte är intresserad av att sätta sig in i de nya tekniska innovationer en mobiltelefon kan innebära.Trots detta vill man ändå kunna ha en mobiltelefon. En mobiltelefon ger trygghet och gör att du kan kontakta dina vänner och anhöriga var du än befinner dig. Även om många av dagens mobiltelefoner har massor av olika funktioner som du kanske inte är intresserad av, behöver du som äldre och/eller hörselskadade inte förneka att äga en mobiltelefon. Det finns mobiltelefoner som är anpassade för just personer som har dessa svårigheter men ändå vill åtnjuta tryggheten och det social samspelet som en mobiltelefon faktiskt kan ge.

Funktioner som underlättar mobilanvändandet

De mobiltelefoner som är anpassade för äldre eller andra människor med funktionshinder skiljer sig lite från vanliga mobiltelefoner. De har tydliga, stora knappar och skärmar, förenklade funktioner och ofta möjlighet att koppla in hörapparat eller hörslinga. En del av dessa telefoner har dessutom en trygghetsknapp där du bara med en knapptryckning kan ringa önskat nummer. Till och med gps-spårning och automatisk uppringning finns på en del modeller. Det gör att du alltid kan känna dig trygg med att dina anhöriga vet var du befinner dig om något skulle inträffa. Dessa telefoner, anpassade för äldre, finns i många olika utföranden: Vanliga knapptelefoner med snabbvalsknappar men också som smartphone med tydlig display.

Doro är ett varumärke som specialiserat sej på just denna typ av telefoner. Hos dem hittar du olika varianter av användarvänliga telefoner.

När man som hörselskadad vill ha en vanlig telefon

Om du som hörselskadad inte är intresserad av att köpa en speciell telefon, utan vill ha en vanlig modell så är också det möjligt. Nu finns nämligen hörapparater och tillbehör som gör att du kan koppla dem till en vanlig mobiltelefon, till exempel en iPhone. Du slipper alltså ta ut hörapparaten för att kunna svara i telefonen och kan använda en telefon med så många olika funktioner du vill.

Mobil med seniorabonnemang

Det finns flera mobiloperatörer som erbjuder seniorabonnemang. Det innebär oftast att du får extra mycket surf inkluderat i ditt abonnemang. De operatörer som erbjuder seniorabonnemang är i dagsläget Hallon, Vimla och Comviq. Hos Hallon och Comviq kan du köpa till en mobiltelefon som du delbetalar varje månad.

Doro

Specialiserade på telefoner för seniorer

Doro är ett Svenska företag baserat i Lund som specialiserat sig på att ta fram telefoner anpassade för äldre personer.

Doro började sin bana för mer än 38 år sedan med att ta fram vanliga hemtelefoner till privatpersoner och företag. Man såg dock på Doro, att det fanns ett behov av enklare telefoner, anpassade för äldre och funktionhindrade människor. Det bildades helt enkelt ett glapp i marknaden när människor blev allt äldre och den tekniska utvecklingen på mobiltelefonmarknaden gick allt snabbare.  2008 – 2009 lade företaget därför om fokus och började koncentrera sig på att tillverka telefoner för för den växande gruppen seniorer.  Detta visade sig vara ett smart drag då Doro idag är ett blomstrande företag. Dorotelefoner säljs nu i många delar av världen, i mer än 30 länder kan du hitta en telefon från Doro .

Dorotelefonernas speciella egenskaper

Doro har ett brett sortiment av både så kallade smartphones, men även mer traditionella  mobiltelefoner med knappsats. Telefonerna är utrustade med funktioner för att öka trygghet och förenkla användandet. Dessa är bland annat: stora, lättlästa knappar, kortnummer, trygghetsknapp, visuell ringindikator, högt och tydligt ljud. Smartphonemodellerna har i sin tur ett förenklat Internet. Vissa modeller har även automatiskt uppringning och möjlighet till GPS-lokalisering av ägaren.

I sortimentet av finns serierna Doro phone easy, Doro Secure och Doro Liberto.

Doro phone easy finns med både öppen och vikbar skärm. Doro Secure är en öppen modell med tydliga snabbvalknappar på framsidan där man kan skriva upp numret till de närmaste.. Doro Liberto är Doros Smartphonemodell.

Smartphone

I ett samhälle där mycket kretsar kring telefonen, och då främst den smarta telefonen, såg Doro ett behov av även en anpassad smartphone. Tanken är helt enklet att man inte ska behöva försaka en smartphone för att man ser och hör sämre, eller har svårt att förstå sig på tekniken. 2013 tog Doro fram sin allra första smartphone: Doro Liberto 810. Nu har familjen smartphones utökats med fler modeller, bland annat Doro 8030, Doro Liberto 820, Doro Liberto 820 mini och Doro Liberto 825.

Doros Android Smartphone har samma tydlighet och förenklade funktioner som Doros övriga telefoner, men också Internetanslutning och pekskärm. Operativsystemet på telefonen är en förenklad version av Android (operativsystem är det program som gör att datorn i telfonen kan kommunicera med de program du vill använda, till exempel din mail)

Telefonerna finns i både enklare och lite mer avancerade modeller där de mest lättanvända är Doro 8030 och Doro Liberto 825.